Május 25. Szombat, Orbán

Gyorsabban olvadnak a jégsapkák, 2050-re jégmentes időszakok is jöhetnek

null

Gyorsabban olvad az Antarktisz jege, mint azt gondoltuk. Sajnos idén mind az Északi-sarki jégtakaró, mind az Antarktisz jege rekord-alacsony méretűre zsugorodott márciusban a szezonhoz képest, de az Antarktisz nem csak ezt a rekordot állította be. Most a valaha mért legkisebb jégfelülettel rendelkezett a fagyott kontinens.

Ezt azt jelenti, hogy február 25-én 2 millió négyzetkilométer alatti értéket mutatott, egészen pontosan 1,92 millió négyzetkilométert, ami aggasztóan alacsony adat. A szakemberek éppen ezért azt feltételezik, hogy már 2050-re, azaz kevesebb, mint 30 év múlva elérkezhet a fordulópont, és jégmentes időszakok is bekövetkeznek majd a sarkkörökön.

Ez pedig nem csak az édesvíz-sós víz arányban okoz változásokat, aminek hatásait mindannyian érezni fogjuk, hanem az Antarktisz élővilágában is radikális változások állnak be. Az egyedi és különleges ökoszisztéma kifejezetten sérülékeny, és az olvadással előkerülő felületek alkalmasak lesznek az invazív fajok megtelepedésére.

Sajnos ide is eljutnak, részben természetes módon a klímaváltozás egyik velejárójaként, ám ennél nagyobb mértékben köszönhető az ilyen fajok megjelenése az embereknek. A turizmus ugyanis jelentősen megnövekedett a jég birodalmában is, ami kicsit sem tesz jót ennek a rejtett világnak.

képek és lead kép: shutterstock_