Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Ég veled kávé - de mi lesz velünk nélküled?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaválsággal kapcsolatosan vannak olyan részletek, amik mellett tulajdonképpen egy vállrándítással elmegyünk, hiszen nem érintenek minket közvetlenül - más kérdés, hogy közvetve nagyon is, de erre már csak akkor fogunk ráeszmélni, mikor a hatások nekünk is fájnak.

A kávé azonban más kérdés. A koffein ugyanis egy olyan pszichoaktív drog, amit az emberiség fele élvez, szeret, és nehezen tudja elképzelni nélküle az életét. A becslések alapján évente mintegy 500 milliárd csésze kávé fogy el. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy az éltető, élénkítő nedű luxuscikké lényegül, sőt, akár teljesen el is tűnik a Földről, köszönhetően a klímaváltozásnak.

Az emberiség a kávé nemzettségből mindössze kettő fajt iszik, amikor a boltokban a kávéból válogatunk, akkor is ezeket olvashatjuk: robusta, illetve arabica. Ez utóbbi a nemesebb, kellemesebb ízvilágú, drágább, és nagyon érzékeny növény. A klímaváltozásra pedig kifejezetten rosszul reagál, mivel 15-24°C között érzi igazán jól magát, ilyenkor lehet nagy terméshozamra számítani, de igazán csak 1000 méter felett, illetve 2000 méter alatt, termékeny, tápanyag-dús talajon, rendszeres esőzések mellett. Tehát nem éppen egyszerű az arabica termesztése. A robusta könnyebben termeszthető faj, messze nem ilyen érzékeny, ellenben az íze kevésbé telt.

A klímaválság azonban nem csak a hőmérsékletre van hatással. A melegedés segít elterjedni két komoly kártevőnek is. Az egyik a kávérozsdagomba, a másik a kávészú, melyek mindkét fajt roncsolják, és elterjedésük egyre nagyobb lesz – ezen pedig csak ront a monokultúrás termesztés.

Mi a megoldás? Nos, vagy sikerül kinemesíteni egy másik fajból az arabicahoz hasonló ízvilágú kávét, vagy marad az alternatív megoldás. Ez lehet koffeintabletta némi színezett vízben, vagy éppen a cikória. Lehetőségként még adódna a tea, mely szintén tartalmaz koffeint, vagy a kakaó, de ezeket is érzékenyen érinti a klímaválság. A guarana, a kóla és a maté pedig egyelőre nem létezik olyan formában, mely a kávé élvezeti szertartását is képes lenne visszaadni.

képek és lead kép: shutterstock