Június 13. Csütörtök, Anett

A mezőgazdaság és a napelemek házassága ígéretes lehetőség!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemekkel kapcsolatban egy jó ideje sejtjük, hibrid megoldásra lesz szükségünk abban az esetben, ha valóban ezzel a módszerrel szeretnénk egy, a jelenleginél lényegesen nagyobb szegletét megtermelni a világ energiaigényének.

A probléma gyökere a helyigényben van. A napelemek ugyanis olyan helyet igényelnek, melyet optimális mértékben érint a nap, lehetőleg nem takarják ki fák a paneleket, és a szennyeződés is minimalizálható. Persze telepíthetőek sivatagokba, hegyekbe is, de itt csak erősen korlátozott számban, és jóval nagyobb odafigyeléssel, valamint több működtetési problémával is számolni kell.

kép: ptssolar.com

A gond alapját az képezi, hogy az emberiség energiaigénye egyre nő, a klímakatasztrófa kibontakozása pedig erősen sürgeti a tiszta energiákra való átállást. Emellett azonban az éhes szájakról sem lehet megfeledkezni, és a napelemek telepítésére ideális helyek többnyire a mezőgazdaság számára is jól hasznosíthatóak. Itt lép be a képbe a hibrid megoldás!

Egyre több “kísérleti projekt” igazolja világszerte, hogy azok a mezőgazdasági területek, melyekre napelemek vetnek árnyékot, magasabb termelési mutatókat produkálnak, kevesebb erőbefektetéssel. A panelek ugyanis nem veszik el egészen a fényt, de megóvják a növényeket a Nap perzselő erejétől.

kép: Solar Aquagird

De itt nem áll meg a dolog, hiszen a mezőgazdaság más területein is működhet ez a fajta hibrid megoldás. Ahogyan a növényzetnek, a víznek is nagyon jót tesz az árnyék. A hatalmas szárazsággal küszködő Kaliforniában az öntözőcsatornákat árnyékolják le a napelemek sorával. Ezzel a párolgás mértékét képesek jelentősen csökkenteni, azaz vizet takarítanak meg a mezőgazdasági termeléshez, és persze energiát is termelnek. Az ilyen hibrid megoldási lehetőségekkel a tiszta energiák munkára fogása nem csak praktikus, hanem jelentős pénzmegtakarítással is jár, optimálisabban tudjuk használni a bolygó erőforrásait, vagyis a dolog több szempontból is hasznos és kifizetődő. Ha az energia tárolása is megoldható - remélhetőleg környezetbarát módon, az hatalmas előrelépés lehet a klímaharcban és az élelmezési kérdésekben, valamint egy sor más területen is.

lead kép: Chloride Exide Ltd