Április 28. Vasárnap, Valéria

Ügyes, és már létező megoldást alkalmaztak a napelemek hűtésére, növelve a teljesítményüket

Éghajlat
2022. február 28. 11:00
null

A napelemes energiatermelési fejlesztések egyik iránya a teljesítmény fokozása. Ez egy nagyon fontos összetevő, hiszen bár már most is hatalmas mennyiségben vagyunk képesek energiát termelni a panelek segítségével, egy átlagos használatú napelem teljesítménye 20% alatt marad (közelebb áll a 15%-hoz).

A teljesítmény javításán a szakemberek folyamatosan dolgoznak, és érnek is el kisebb – nagyobb sikereket. Egy tervezőcsapat most egy olyan megoldással állt elő, mely a már meglévő, kiépített panelek teljesítményét is képes lenne fokozni, méghozzá azáltal, hogy hűtené azokat.

Ez egy sarkalatos kérdés, mivel a napelemek teljesítményének romlása mögött nagyon sok esetben áll a túlhevülés, pontosabban a magas hőmérséklet, mely gátolja az áram előállítását.

A Mesedi Firdauszí Egyetem, mely Iránban található egy thermoelektromos hűtési rendszert dolgozott ki, mely igen egyszerű. Még csak nem is új a dolog, hiszen egy olyan elképzelést csatoltak össze egy másikkal, mely már rég létezik. Ez a fent említett termoelektromos modul - mely jelenleg is alkalmazásban van például a számítógépek processzorai körül, vagy éppen a fűthető - hűthető autósülések esetében - és az alumínium hűtőborda.

A napelemekhez integrálva a mindössze 25 grammos rendszert egy napsütéses téli napon a panelt közel 10°C-kal alacsonyabb hőfokon sikerült tartani (a modul nélkül a panel 37,78°C-ra melegedett, vele 27,74°C-ra). Ez a teljesítmény növekedésében is megmutatkozó különbség - mely 10,5%-os növekedést eredményez - már komoly előrelépés lehet.

Azonban van egy apró hiba. Bár olyan rendszerekről van szó, melyeket most is használunk, de a kutatók az árat, az új elképzelés előállítási költségeit nem adták meg, holott bármilyen újítás esetében ez az egyik legfontosabb tényező.

képek és lead kép: shutterstock

hűtésteljesítménynapelememberenergiatermelés