Június 13. Csütörtök, Anett

Tényleg özönvíz-szerű esőzéseket okozott a pandémia miatti leállás Kínában?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Érdekes tanulmányt tettek közzé nemrégiben kínai kutatók, amiben a pandémia miatti leállás számlájára írták a Kínában jelentkező heves esőzések mintegy harmadát. Ezekből pedig bőven akadt, hiszen 2020-ban a nyár rekordmennyiségű csapadékkal kedveskedett Kínának.

Kérdés, hogy mennyire lehet hinni a tanulmánynak, mennyire játszik közre a lobbi, vagy éppen az adatok értelmezésbeli eltérései. Mindenesetre tény, hogy a leállás következtében a levegőben lévő aeroszolok mennyisége lecsökkent. Ezek azok a folyékony, vagy szilárd halmazállapotú részecskék, melyek 10 μm alatti mérettel rendelkeznek. Ezek az anyagok a fosszilis tüzelőanyagok égetésekor keletkeznek, és a pandémia alatt jelentősen csökkent az arányuk a levegőben.

A levegő szennyezése, és éppen az aeroszolok révén Kelet-Kínában a csapadék mennyisége az elmúlt 40 évben egyre csökkent, ráadásul nem is kis mértékben. A leállás pedig azt eredményezte, hogy 2020-ban négy hónap alatt akkora csapadékmennyiség érkezett a területre, ami az elmúlt 40 év átlagához képest 79%-os növekedést jelentett.

Adódik tehát a kérdés: ha Kína képes lemondani a fosszilis energiahordozók használatáról, akkor területét elmossa az eső? Nos, a válasz azért nem ilyen egyszerű. Az aeroszolok ugyanis közvetett hatással vannak a csapadékra.

Mikor a mennyiség lecsökkent, a szárazföld nagyobb mértékben melegedett fel, miközben az üvegházhatású gázok csökkenése révén az óceán hűlni kezdett. Így pedig nagy hőmérsékletkülönbség alakulhatott ki. A Dél-kínai-tenger és a Fülöp-szigetek fölött emiatt megnőtt a tengerszinti nyomás, és felerősödtek a Kelet-Kínába nedves levegőt szállító szelek, ami intenzív esőzésekhez vezetett – fejtette ki a tanulmány vezető szerzője, Jang Jang. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy tartós csökkenés hasonlóan szélsőséges csapadékmennyiségeket eredményezne, hiszen ez számtalan más rendszert is helyreállíthat, vagy a működésüket az ipari forradalom előtti mértékhez közelíthet, ami jelentős befolyással van például a csapadék eloszlására, vagy annak intenzitására is.

képek és lead kép: shutterstock