Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Táplálja a klímakatasztrófát a napelemgyártás - de ezen lehet segíteni!

Éghajlat
2022. február 20. 14:00
null

Fura belegondolni, de a napelemek ugyan úgy generálják a klímakatasztrófát, mint más termékek. Ennek oka nem csak a ritka anyagokban rejlik, amiket adott esetben a napelemekhez használnak, hanem az alumíniumban is, mely jelenleg minden napelemben jelen van.

Az alumínium elkészítése azonban nagy energiabefektetést igényel, és sajnos messze áll a környezetbarát jelzőtől. Ez pedig azt is eredményezi, hogy minél inkább átállunk a napelemek termelte energiára, annál inkább generáljuk a klímakatasztrófát is - bár a tiszta energia ellensúlyozást is jelent.

Az alumínium-probléma azonban megoldásra vár. Az árak is emelkedni fognak az anyag szempontjából, de itt nem kell erős elszállásra számítani, hiszen ez az egyik leggyakoribb fém a Földön. De jó nekünk az, ha ilyen környezetszennyezés mellett gyártjuk a tiszta energia kinyerésének eszközét?

A kérdés jó, és a tudósok bizakodóak. Na nem azért, mert az alumínium kitermelésére van környezetbarát megoldás. A bizakodás oka az, hogy ez a fém a legjobban újrahasznosítható anyagok egyike. A Földön valaha legyártott alumínium 75%-a mind a mai napig forgalomban van. Vagyis a megfelelően körültekintő gyűjtés és újrahasznosítás révén az anyag előállítására szánt energia is jelentősen csökkenthető, valamint a környezetre gyakorolt hatása is nagy mértékben leszorítható. Persze a szelektív gyűjtés megoldása nem olyan egyszerű feladat.

Az olyan anyagok esetében azonban, mint az alumínium vagy éppen az üveg, a gyűjtés nem újdonság, és már szüleink is visszavitték a boltba ezeket az anyagokat. Vagyis a megoldás nem innovációt, hanem inkább a múltban már remekül működő megoldások felélesztését és modernizálását kívánja meg, ez pedig sokkal olcsóbb és gyorsabb, mint az újdonságok bevezetése.

képek és lead kép: shutterstock

klímanapelemgyártásemberkibocsátásalapanyag