Május 25. Szombat, Orbán

Metánból co2-őt "készítő" eljárást dolgoztak ki, ami jobbat tesz a bolygónak, mint hinnénk

null


A co2 mellett a másik legnagyobb problémát a metán okozza, mely sokszorta erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. A marhatenyésztés, az állattartás és sok más tevékenység is hatalmas mennyiségben juttatja ezt az anyagot a légkörbe, jelentősen hozzájárulva ezzel a klímakatasztrófa kibontakozásához.

Számtalan próbálkozás és találmány létezik, melyek igyekeznek megakadályozni azt, hogy a metán a légkörbe kerülhessen - gondoljunk csak a tehenekre adott maszkokra. Ugyancsak szép számmal találhatunk olyan elképzeléseket is, melyek a már a légkörbe került metánt vonják ki onnan, de ezek költségesek és sajnos veszélyesek is. Most tudósok egy csoportja áttörést ért el, melynek során a metánból co2 lesz. De ez jó nekünk? Ehhez egy kicsit közelebbről kell vizsgálni a kérdést.

A metán a légkörben mindenképpen co2-vé alakul egy idő után, vagyis ez a folyamat megkerülhetetlen. Az MTI tudósai éppen ezért nem is igyekeztek ezt kikerülni, hanem inkább arra koncentráltak, hogy a metán mielőbb végigmehessen ezen a folyamaton. Ehhez a macskaalmokból már jól ismert olcsó anyagot, a zeolitot használják, melyet kis mennyiségű rézzel kezelnek. Ennek hatására az anyag melegítés mellett képes az igen kis koncentrációban jelen lévő metán kinyerésére és co2-vé alakítására. De mi lesz akkor, ha azt a rengeteg metánt mind co2-vé formáljuk?

Nos, akkor a co2 koncentrációja nő meg. De a számok persze ezen a képen erősen árnyalnak. Ha olyan ügyesek lennénk, hogy a légkör jelenlegi metántartalmának 50%-át képesek lennénk hirtelen kivonni és co2-vé alakítani, az a szén-dioxid koncentrációt 0,2%-kal növelné, ami azért nem kevés. De mivel a metán erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid, így az átalakítás mégis hasznos lenne. Bár a koncentráció megnőne, a felmelegedés mértékét mégis nagyjából 16%-kal lehetne csökkenteni, vagyis a folyamat nagyon is hasznos lenne. Persze ezután a co2 kivonásának mikéntjét is meg kellene oldani, de időt nyernénk vele, amire most hatalmas szükségünk van.

képek és lead kép: shutterstock