Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Vajon unokáink tudják majd még, hogy mi is az Amazonas esőerdeje

null

Az évszázad elején is foglalkoztak már az emberek az Amazonas medence esőerdejeivel, pontosabban azok irtásának hatásaival. Már ekkoriban is adtak ki jelentéseket, amik közül több olyan is volt, mely nagyarányú erdőirtásokkal számolt. Akkor azonban ezeket a túlzóan pesszimista besorolással illették. Végül mégis igazuk lett...

Az Amazonas medence esőerdejeinek több, mint harmada veszett oda, pusztán azért, hogy az emberek bányákat létesíthessenek, fát termeljenek ki, vagy vízerőművekkel termeljenek energiát. Persze mindet meg lehet érteni, és globálisan is igen sokat köszönhetünk ezeknek a tevékenységeknek, de az ár, amit ezekért fizetünk túlságosan magas – mostanra elfogadhatatlanná vált.

Azt sokan tudják, hogy ezeket az esőerdőket sokáig a Föld tüdejeként is emlegették - ez a tézis azóta már nem állja meg a helyét, hiszen az esőerdők sajnos a statisztikák szerint mostanra nem elnyelik, hanem kibocsátják a szén-dioxidot, köszönhetően a tüzeknek és a kitermelésnek. De hogyan keletkezhet ennyi tűz egy olyan térségben, mely hatalmas csapadékmennyiségről is ismert? Úgy, hogy ha kevesebb a fa, kevesebb a párologtatás, szárazabb az időjárás, és így sajnos nagyobb eséllyel alakulnak ki a tüzek. Helyükön az erdő sebhelye tátong, még kevesebb a fa - és így tovább...

Bár a folyamat ennél azért bonyolultabb, de tény, hogy a co2-vel már nem áll túl jól. A folyók óceánokba ömlő vizének jelentős mennyisége is ebből a régióból származik, ez mintegy 22%-ot is jelenthet az esősebb időszakokban. Ezeknek a vizeknek azonban mostanra jelentős hányada vált szennyezetté az emberi tevékenységnek köszönhetően. A biodiverzitás hanyatlik, egy olyan régióban, ahol gyakorlatilag minden második napon fedeztek fel új fajokat. A kérdés, hogy ez a hihetetlen ökoszisztéma, ez a rendszer túlélheti-e az emberi mohóságot és az annak következtében pusztító klímakatasztrófát?

A COP26-on tett vállalások alapján talán igen, legalábbis az a tudóscsoport, mely Science Panel for the Amazon (SPA) néven ezen a rendezvényen tette közzé első, lesújtó jelentését az Amazonas-medence állapotáról, bizakodó a kérdésben. A COP26-on ugyanis Brazília és Equador is aláírta az egyezményt, mely az erdőirtások beszüntetését kell, hogy eredményezze, és Kanada is az aláírók között szerepel, amely országnak hatalmas érdekeltségei vannak az Amazonas bányászati iparában. Jelenleg száguldva közeledünk a fordulóponthoz, ahhoz a pillanathoz, amikortól az esőerdőkben okozott károkat már nem lehet visszafordítani, amikor ez a végérvényesen megváltozik, az itteni ökoszisztémák pedig átalakulnak, vagy elpusztulnak. Ez azonban az emberiségre is komoly hatást gyakorol majd, így kiemelten fontos, hogy a mostani vállalásokat az országok be is tartsák, ne csak üres ígéretekként lebegjenek a levegőben.

képek és lead kép: shutterstock