Július 22. Hétfő, Marica, Veréna

Új napelem a láthatáron, aminek a kis eszközeink örülnek majd nagyon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemes technológiák terjedésével és fejlődésével megnyílik az út az elektromos világ fejlődése felé is. Vannak azonban olyan nehezen áthidalható akadályok, mint például a jelenlegi, szilícium alapú napelemek rugalmatlansága és súlya, amit ki kell iktatni ahhoz, hogy a további lehetőségekhez vezető ajtó megnyíljon.

Milyen ajtó?

A piac 95%-át uraló szilícium alapú napelemek két említett tulajdonsága azt eredményezi, hogy egy sor területen nem lehet őket hasznosítani. Például egy telefont, drónt, vagy más kis eszközt nem lehet bevonni velük, így azok közvetlen nem képesek hasznosítani a Nap energiáját.

kép: electronicsonline.net.au

De igaz ez például az elektromos autók esetében is. Bár a napelemek hatékonysága még nem elegendő ahhoz, hogy egy ilyenekkel borított autó töltését teljes egészében megoldják, de azért sokat hozzátehetnének a haladáshoz.

Új távlatok

A Stanfordi Egyetem kutatóinak sikerült elérni egy áttörést, mely a szilícium két említett rossz tulajdonságát érinti. A tudósok által létrehozott napelem alapja az átmenetifém - dikalkogenidek (TMD), melyek nem csak jóval könnyebbek a szilícium alapú napelemeknél, hanem a kitermelésük sem jár annyi környezetkárosítással, mint az eddig bevált alapanyagé.

kép: Stanford University

A TDM alapú napelem elképesztően vékony. A már termelésre fogható verzióból is 15 réteg kellene ahhoz, hogy elérje egy papírlap vastagságát (egy rétegben pedig már több teljesítmény fokozó hozzáadott rész is van). A bőrszerű, nagyon könnyű anyag pedig már jól használható a kisebb eszközök energiatermelési lehetőségei között. A TDM napelem 5,1%-os hatásfokkal működik. Önmagában - bár kevésnek tűnik - egy ilyen rétegnél ez kifejezetten jó eredmény, de a tudósok a számítások alapján állítják, optimalizálással elérhető a 27%-os hatásfok is. Ez pedig már reményteljes adat, hiszen a felhasználási területek így jelentősen megugorhatnak. Az ilyen, és ehhez hasonló fejlesztések teszik lehetővé egy olyan kor eljövetelét, melyben az energia tiszta és problémamentes termelése már nem utópia, hanem a szürke hétköznapok része.

lead kép: blogtuan.info