Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Szlovénia lemond a szénről

Éghajlat
2022. január 22. 11:00
null

A világ energiaéhsége egyre nagyobb, egyre több és több villamosenergiát igénylünk. Ennek megfelelően sokan úgy gondolják, vagy gondolták, hogy a környezet megóvásának törekvései nem megvalósíthatóak, hiszen a szénerőművek működése éppen a növekvő energiaigény miatt nem megszakítható.

kép: TEŠ

Erre azóta már számtalan ellenpéldát láthattunk, de az is igaz, hogy igencsak sok helyen a szénerőművek továbbra is teljes gőzzel működnek. Ilyen a Szlovéniában található šoštanji széntüzelésű hőerőmű is, mely csak a tavalyi évben 4 millió tonna co2-őt pumpált a levegőbe. Hogy fontos szerepet tölt-e be Szlovénia életében? Mindenképpen, hiszen a villamosenergia - termelés harmadát ez az erőmű biztosítja. Ennek megfelelően pedig az ország két tartományában aktív szénbányák is működnek.

kép: themayor.eu

A villamosenergia-termelés sokszor fontosabb, mint a környezet megóvása, ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni. Azonban a pénz itt is nagy úr, és bizony előbb tesz keresztbe egy szénerőműnek, mint akár a klímakatasztrófa ténye. Ez történik most is, mivel a megemelkedett co2 kvóta árak egyre kevésbé teszik kifizetődővé a szénnel üzemelő hőerőművek működtetését.

2033-ra pedig már Szlovénia sem kíván többet szénnel energiát termelni – ezt a kormány nemrég elfogadott új nemzeti stratégiája foglalja írásba. A kivezetés se nem könnyű, se nem olcsó, de még mindig olcsóbb, mint továbbra is a szenet használni. Az árakat és a nehézségeket azonban jelentősen növeli az a tény, hogy ezzel a szénbányászat is okafogyottá válik, így azt a két tartományt és azokat a dolgozókat is erősen támogatni kell, ahol a szén jelentette a fő bevételi forrást.

kép: hangela - Pixabay

Számukra a kormány uniós pénzekkel dúsított támogatást is nyújt, de ettől még a gazdasági hatások nem lesznek semmisek. A villamosenergia-termelés kétharmada jelenleg is vízerőművek és atomerőmű segítségével zajlik, ezek erősítése várható.

kép: brusselsmorning.com

lead kép: sloveniatimes.com

2033klímaszénenergiaSzlovéniatermelés