Május 27. Hétfő, Hella

Mi lenne, ha a co2 lenne a megoldás a hosszabb űrutazáshoz?

null

A klímaváltozás egyik fő mozgatórugója a szén-dioxid, pontosabban annak túlzott kibocsátása. Az jó dolog, hogy igyekszünk a kibocsátást nullára redukálni, de mi legyen azzal a mennyiséggel, ami már a légkörben van? Hiszen amíg ott van, addig katalizátora a klímakatasztrófának is.

kép: AFP PHOTO - NASA - JOEL KOWSKY

Elon Musk nem is olyan régen 100 millió dollárt ajánlott annak a megoldásnak, mely hatékonyan képes kinyerni a levegőből a felesleges co2-őt. Bár igazi áttörés egyelőre nem érkezett, a Tesla és a SpaceX atyja egy érdekes lehetőség felé fordul.

kép: AFP PHOTO - NASA - JOEL KOWSKY

Az elképzelés az lenne, hogy embereket küldünk a Marsra, mely utazás során a rakéta önnön elégetett hajtóanyagának egy részét lenne képes újrahasznosítani. Kilövés során egy rakéta hatalmas mennyiségű co2-őt pumpál a légkörbe, aminek egy jelentős részét vissza lehetne gyűjteni.

Ha pedig ez sikerül, akkor az a bizonyos rakéta egy olyan hajtóművel, mely a szén-dioxidot használja hajtóanyagként, tetemes mennyiségű plusz utat tudna megtenni – ez pedig nagyon nem elhanyagolható szempont.

kép: JOE RAEDLE - GETTY IMAGES NORTH AMERICA - Getty Images via AFP

Igaz, hogy ebben az esetben nem a légkörből vonnánk ki co2-őt, hanem tulajdonképpen csak az oda a rakéta által bepumpált anyag egy részét hasznosítanánk újra, de ez még így is ígéretes lehetőség. Ha ugyanis megvalósítható, akkor az ösztönző erő, hogy a légkörben felhalmozódott co2 kivonásra kerüljön jelentősen megugrik - dollárban kifejezve is....

kép: JOE RAEDLE - GETTY IMAGES NORTH AMERICA - Getty Images via AFP

lead kép: JOE RAEDLE - GETTY IMAGES NORTH AMERICA - Getty Images via AFP