Június 17. Hétfő, Alida, Laura

A mostani technológiák alkalmazásával is hatalmas kibocsátás-csökkentés lenne elérhető

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás elleni küzdelem ma már az életünk szerves része lett. De mi a helyzet a vállalatokkal? Mert sajnos önmagában bár sokat számít, mégis a folyamat megállításához kevés, ha a magánemberek mindent megtesznek a tisztább, élhetőbb környezetért, amit csak tudnak.

Nos, a vállalatok szempontjából a helyzet bonyolultabb. Nem csak azért, mert törvényi előírásoknak kell megfelelniük, hanem mert a legnagyobb szennyezők esetében mindenképpen számolni kell azzal is, hogy a tulajdonosi kör mit is szeretne – ez pedig többnyire a pénz, és a nem milliárdos beruházásokkal járó önkéntes zöldítés.

A legtöbb esetben azonban azt láthatjuk, hogy a vállalatok azzal takaróznak, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre az a technológia, amivel érdemi csökkentést lehetne elérni a károsanyag - kibocsátásban úgy, hogy az a piaci jelenlétet se ingassa meg és versenyképes is lehessen.

Ennek azonban erősen ellentmond a Schneider Electric és a CNBC Catalyst nemrégiben napvilágot látott elemzése. A két cég ugyanis rámutatott arra, hogy bár tény, hogy minden problémára egyelőre nem tud megoldást nyújtani a jelenlegi technológia és a most fellelhető megoldások, de ez nem jelenti azt, hogy haszontalanok lennének, sőt!

A most is piacon lévő, elérhető és versenyképes megoldások alkalmazásával a világ jelenlegi károsanyag - kibocsátása 70%-kal mérsékelhető lenne úgy, hogy az nem okozna versenyhátrányt a vállalkozásoknak sem. Vagyis az, hogy egy cég nem tesz semmit, mert még nem tart ott a technológia semmi más, csak kifogás.

70% elképesztően sok, hatalmas eredmény lenne, ha a COP26 vállalásait nézzük. Igaz, hogy még nem elég, de az igencsak kecsegtető, hogy ez most elérhető, vagyis nem kell arra várni, hogy valaki kitaláljon valamit, ami teljesen megoldja a gondokat, hanem most és itt is lehet lépni. Ezzel pedig a Föld és minden élőlénye időt nyer, és ahogyan a mondás is tartja, aki időt nyer, életet nyer...

képek és lead kép: shutterstock