Május 28. Kedd, Csanád, Emil

A kihaló állatok eltűnése sok növényt is magával ránt

null

Tiszteletben kell, vagy inkább kellene tartanunk azt, hogy a természetben az egyes fajok nem csak magukért felelősek, hanem a környezetükért is. Ökológiai rendszerekbe avatkozik be az ember a térhódításával és a szennyezésével, és ezek a rendszerek kártyavárként omolhatnak össze, maguk alá temetve a civilizációt is.

Vándorlás

A természet persze nem ostoba, reagál a változásokra, így a klímakatasztrófára is. A felmelegedés hatására az azt kevésbé toleráló közösségek lassan hidegebb régiókba vándorolnak. Így alapesetben képes lenne a természet arra, hogy kiküszöbölje ezt a hibát.

kép: birdsofeurope.eu - Iordan Hristov

Itt lép azonban a képbe egy másik problematika. A költözéshez ugyanis a teljes ökoszisztéma szükséges. Ez az állatok esetében nem is jelent olyan nagy gondot, hiszen még a kis lények is egy - két generáció alatt képesek lennének a vándorlásra. De mi a helyzet a növényzettel?

Segítség és egymásra utaltság

A növényzet is vándorol, hiszen ezt tette, mióta csak megjelent a bolygón. A vándorlásának mikéntje pedig több módon is megvalósulhat, mióta az állatok is megjelentek a Földön. A növények egy jelentős hányada ugyanis az állatokra hagyatkozik szaporodása során. Gyümölcsöt nevel, melyben a magokat az azt elfogyasztó állatok messzebbre szállítják - szép lassan akár egész ökoszisztémákat is odébb költöztetve. Csakhogy itt az ember is.

kép: birdwatchinghq.com

Az emberi tevékenység hatására a madarak, emlősök, sőt, még a rovarok állománya is jelentősen megcsappant. A bolygó minden életformájára hatással vagyunk, és ez a hatás romboló. A klímakatasztrófával fűszerezve a dolog pedig sokszorosan hátrányos, veszélyes helyzetbe hozzuk a természetet. Azzal ugyanis, hogy az állatok száma jelentősen megcsappant a növények alkalmazkodóképessége is drasztikusan csökkent.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány (a tanulmány szerzője Evan Fricke, a Rice Egyetem kutatója) szerint annak hatására, hogy lecsökkent az állatok száma, az állatok terjesztette magvú növények esélye arra, hogy képesek legyenek lépést tartani a klímakatasztrófa okozta változásokkal 60%-kal csökkent.

lead kép: shutterstock