Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

17,5 percig 70 millió Celsius-fokon üzemelt a mesterséges nap

Éghajlat
2022. január 14. 08:00
null

A klímaváltozás világszerte kiélezte a versenyt, melyben a cél egy olyan alternatív energiatermelő megvalósítása, mely nem csak az egyre növekvő igényeket képes maradéktalanul kielégíteni, akkor, amikor arra éppen szükség van, hanem emellett tiszta energiaforrásként is megállja a helyét. Az esélyesek között van a mesterséges nap.

Tiszta

A lehetséges energiaforrások között, melyek képesek lehetnek megszüntetni az olaj és a földgáz szennyező és romboló hatalmát az atomenergia előkelő helyen szerepel. Tulajdonképpen a gyors reakció miatt szinte megkerülhetetlen, de hatalmas problémája, hogy messze nem tiszta forrás.

kép: shutterstock

De ha nem az atommagok hasadása hozza el a Kánaánt, vagy legalábbis a stabil energiaellátást, akkor mi? Nagyon úgy tűnik, hogy nem a hasadásban, hanem a fúzióban rejlik a megoldás.

A mesterséges nap

A Nap egy szinte kifogyhatatlan energiaforrás, mely olyan léptékben közli bolygónkkal az energiát, ami elképesztő. Ha csak egyetlen négyzetkilométeren képesek lennénk hasznosítani a Napból érkező energia 100%-át, akkor is olyan mennyiség lenne a kezünkben, mely az egész bolygó minden városának és az összes, még a legkisebb elektronikai eszközének is elegendő lenne napokig! Erre azonban nem vagyunk képesek - és a közeljövőben biztosan nem is leszünk.

kép: eurasiantimes.com

Marad a másik megoldás, vagyis a Napban lezajló reakciók rekonstruálása. Ez azonban nem könnyű, mivel elképesztően magas hőmérsékletek kellenek hozzá, és ezeket előállítani, pláne fenntartani hatalmas kihívás. Persze haladunk a pályán, és egyszerre több mesterséges nap projekt is fut. Hogy hol tartunk?

A kínai mesterséges napban sikerült 17,5 percen (!) keresztül fenntartani a 70 000 000°C-os hőmérsékletet, mely már szilárd tudományos alapot kínál a fúziós reaktor működtetéséhez. Attól még messze vagyunk ugyan, hogy valós energiatermelőként tekinthessünk a rendszerre, hiszen ehhez tartósan és biztonságosan kellene 100 000 000°C felett tartani a reaktor hőmérsékletét. Az út, amin haladunk azonban jónak ígérkezik, hiszen a rendszer elenyésző mennyiségű káros anyagot bocsát ki, és amikor sikerül megoldani a forrósággal kapcsolatos gondokat, akkor technikailag korlátlan mennyiségben állítható elő vele energia - méghozzá környezetkárosítás nélkül.

lead kép: gamereactor.eu

melegmérnökemberenergiaélettudományNap