Május 21. Kedd, Konstantin

Csak idő kell - gyorsabban regenerálódnak az esőerdők, mint hinnénk

Éghajlat
2021. december 21. 11:00
null

A klímakatasztrófa elleni küzdelem egyik leghatékonyabb fegyvere a növénytakaró feldúsítása, vagy inkább visszadúsítása. Ezzel nem csak a co2 elnyelését lehet fokozni, hanem az időjárási rendszerek normalizálódása is elérhető, nem utolsó sorban pedig a biológiai sokféleség is megőrizhető.

Erdőt!

A fásítások, elképesztő léptékű fatelepítések lényege az lenne, hogy az évtizedek alatt kiirtott erdőségeket sikerüljön visszanyerni, valamelyest helyreállítani. Ehhez persze rengeteg türelem, annál is több facsemete és temérdek pénz kell.

A sikeressége azonban nem túl jó. Rengeteg facsemete pusztul el, hiszen nem elegendő pusztán beültetni, gondoskodni kellene minimum az öntözésükről, ez azonban nem megoldott. A munka és a pénz így nagyon sok esetben kárba megy, arról nem is beszélve, hogy a telepített erdőségek co2 megkötő képessége messze elmarad atermészetestársaikétól.

Természetesen

A világ minden tájáról tudósok egy közös tanulmányt készítettek, melyekben az erdőségek átfogó regenerálódási képességeit vizsgálták. Arra jutottak, hogy nem jó az irány, vagy pontosabban nem csak ez a jó irány, vagyis a fatelepítések mellett van más megoldás is. A fakitermelésekkel megsebzett esőerdők ugyanis viszonylag gyorsan, 20 év alatt elérhetik eredeti öreg erdei területeik 78%-át. Vagyis regenerálódásuk lényegesen gyorsabb, mint azt eddig gondolták.

Ennek megfelelően pedig ahhoz, hogy hathatós segítséget nyújthassanak újra a klímaváltozás elleni harcban, más nem is kell, mint az, hogy a politika nagyon erős védelem alá vonja magukat az erdőségeket, és az irtott területeket is. Ezeket ugyanis a természet visszahódítja, miközben a biológiai sokféleséget is töretlenül fenntartja.

Ráadásul a 20 év belátható időintervallum, nem a jövőnek dolgozunk vele, hanem még a miéletükbenérezhetjük jelentős hatásait. A tudósok éppen ezért most arra kérik a törvényhozást, tegyen azért, hogy az esőerdők újra azt a funkciót tölthessék be, ami miatt az emberiség eredetileg is megjegyezte nevüket.

képek és lead kép: shutterstock

erdőirtásfaemberregenerálódásélet