Május 25. Szombat, Orbán

Centrifugával a világűrbe? Most már igen!

null

A kutatás-fejlesztés területe hatalmas lökést adhat annak, hogy a bolygó élhető maradjon, hiszen a napelemek fejlesztése, a megújuló erőforrások jobb arányú kihasználása is ide tartozik. Azonban ennek a területnek is figyelembe kell vennie a klímaváltozással együtt járó, változó játékszabályokat, és alkalmazkodnia kell ezekhez.

Egy startup, aSpinLaunchúgy gondolta, itt az ideje annak, hogy az űrkutatás is kivegye részét a kibocsátáscsökkentésből. A Kaliforniai cég egy olyan megoldást dolgozott ki, mellyel a rakétakilövés sokkal kevesebb üzemanyag elégetésével is megoldható!

kép: aroged.com

Ez a megoldás nem csak környezetbarát, hanem az árakat is jelentősen letornázza. Ráadásul még csak olyan nagyon nagy újdonság sincsen benne. A rakéta indításához az energiát egy igen egyszerű fizikai jelenség a centripetális erő adja. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a rakétát egy centrifugában felgyorsítják, majd kellő pillanatban elengedve azt egy kivezető kürtő segítségévelkilövikaz űr felé.

A találmány eredeti méretének harmadában létezik egyelőre, és az üzemelése is csak 20%-os hatékonyságon folyt, de még így is biztatóak az eredmények . A számítások alapján nagyjából 200 kg-nyi rakományt a rakétával együtt a szerkezet mintegy 61 kilométeres magasságig képes repíteni. Innen kell csak begyújtani a rakétákat ahhoz, hogy a szállítmány elhagyhassa a légkört, ez pedig hatalmas segítség lehet.

kép: designboom.com

A jelentősége a felfedezésnek elsőre talán nem tűnik nagynak, de azzal is számolni kell, hogy az űr kihasználtsága egyre inkább nő, hiszen sok elképzelés, és valósággá váló tudományos alkotás is “bevonja” az űrt a mindennapjainkba. Gondoljunk csak arra, hogy sok elképzelés szerint a Nap energiájának hasznosítása is itt lenne a legeredményesebb.

lead kép: designboom.com