Június 15. Szombat, Jolán, Vid

A napelemek hűtése révén fokozható a teljesítmény - de vajon mi az ára?

ÉghajlatnapelemhidegemberenergiaNap
2021. december 26. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemek fejlődésében a központi kérdés továbbra is a teljesítményük fokozása. Ezzel ugyanis vannak gondok bőven. A Nap energiája, mely a Földre érkezik, elképesztően gazdag, kifogyhatatlan energiaforrás. Olyan mértékű, hogy ha azt egy modul képes lenne 100%-ban hasznosítani, akkor nagyon kicsi eszközökkel is biztosítható lenne egy családi ház teljes energiaszükséglete.

Jelenleg azonban a panelek teljesítménye 20% körül mozog, inkább ez alatt található. Laborkörülmények között perszetöbb islehet, de a tetőn, vagy a földön telepítve nem éri el azt a hatásfokot. Az egyik oka ennek a meleg.

Fura, de egy olyan eszköz, mely a fotonok energiáját képes hasznosítani jobban működik hidegebb körülmények között, mint melegben. Ez azonban nem könnyen elérhető feltétel, hiszen egy átlagos tél eleji napon, amikor a nap is süt, a panel melegszik. A környezet hőmérséklete 10-17 °C, de a panelé már 37 °C felett alakul. Most gondoljuk el ugyan ezt egy nyári napon, amikor akár 35 °C feletti hőmérsékletek is vannak. A panelek nyáron sokkal több energiát képesek termelni, de hatékonyságukat a meleg erősen rontja.

A Mesedi Firdauszí Egyetem és a Mohaghegh Ardabili Egyetem szakértői megalkottak egy szerkezetet, mely a tesztek szerint hatékonyan képes hűteni a paneleket. Az iráni szakemberek elképzelése nem is olyan bonyolult. Egy hűtőbordából és egy termo-elektromos modulból felépülő szerkezetben a hűtést a termo-elektromos modul végzi, ennek hőmérsékletét pedig a hűtőborda szabályozza a szabad áramlás révén.

A napelemekre szerelve a teszteken a rendszer nagyon jól teljesített. A már említett kora téli példában a panelek hőmérsékletét 37,78 °C-ról sikerült 27,74°C-ra mérsékelni. Ez a gyakorlatban a napelemek teljesítményét 10,5%-kal fokozza, ami ugyan nem tűnik soknak, de már ez is nagy eredmény. A dolog szépséghibája, hogy a szakemberek egyetlen apró szóban sem említették a szerkezet árát, ami azért messze nem egy elhanyagolható részlete a felfedezésnek.

képek és lead kép: pixabay