Június 19. Szerda, Gyárfás

A férfiak étrendjének környezeti lábnyoma közel kétszerese a nőkéhez képest

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Elég régóta téma már a környezetvédelem területén az étkezési szokások, illetve annak szükségessége, hogy ezeket átalakítsuk. Igen, ezúttal is a húsfogyasztás a mumus, de most azért mellé vesszük az olyan élvezeti élelmiszereket is, mint például a kávé, az édességek vagy az alkohol.

De ez nagyon drága...

A vegetáriánus étrend drága, éppen ezért csak kevesek kiváltsága lehet, annak ellenére is, hogy egészséges - ezzel a mondattal igen sokan védekeznek, de mostanra már biztosan nincsen igazuk. Mivel az állattartás elképesztően magas károsanyag-kibocsátással rendelkezik – azon belül is kiugróan magas a metán kibocsátása, mely 80-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a co2 -, így nem lehet azon csodálkozni, hogy a hús ára egyre magasabb lesz.

kép: pixabay

Van abban valami, hogy bizonyos étkezési szokások csak a kiváltságosok számára érhetőek el, de ez nem a túlnyomó részt növényi alapú étrend, hanem éppen ellenkezőleg, a húsfogyasztás. A kimagaslóan sok hús - mely heti három vagy több alkalommal is húsos fogásokat jelent – a fejlett nyugati civilizációk jellemzője, ahogyan sajnos az élelmiszerpazarlás is.

Mára több kutatás is bizonyította, hogy a húsmentes étkezés harmadával olcsóbb, mint a hagyományos verzió, és ezen tovább lehet finomítani egy konyhakerttel, mely ráadásul bio élelmiszereket is garantálhat nekünk.

A férfiak és a nők

A The Lancet Planetary Health című tudományos lapban megjelent brit tanulmány szerint eltérés van a férfiak és a nők étrendjének környezeti lábnyoma között. A “férfias” ételek, amik nehezek, zsírosak és jellemzően hús az alapjuk értelem szerűen nagyobb terhelést jelentenek a környezetre. De ehhez kapcsolódik még a férfiak magasabb alkoholfogyasztása is, mely összességében mintegy 40%-kal magasabb károsanyag-kibocsátást eredményez a nők étrendjéhez képest.

kép: pixabay

Sajnos a kibocsátást erősen megdobják az olyan élvezeti cikkek is, mint a kávé vagy az édességek. Nem vegetáriánus étrend a húsmenteshez képest 59%-kal több károsanyag-kibocsátást eredményez, ami elég magas szám. Ezzel együtt érthető, ha sokan nem kívánnak lemondani a húsról, és az is igaz, hogy az ember alapvetően mindenevő, így a szervezet számára a hús/állati fehérje, bár nem feltétlenül szükséges, de hasznos összetevő. Azonban már azzal is elképesztően sokat tehetünk a bolygóért és nem utolsó sorban az egészségünkért, ha heti maximum két étkezésre tartogatjuk a húsokat. Ezzel a károsanyag-kibocsátás már jelentősen csökkenthető, és némi megtakarítást is eredményez. Igaz, ez “csak” 14% körüli, de éves szinten ez sem elhanyagolható összeg.

lead kép: travel.blog