Június 13. Csütörtök, Anett

1,76 milliárd tonna co2 - ez a mérlege az idei erőtüzeknek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Idén sem vizsgáztunk túl jól, már ami az erdőtüzek karbonkibocsátását eredményezi. Igen, ehhez is közünk van, hiszen bár a tűz természetes jelenség és sok esetben elengedhetetlen egy adott terület megújulásához, annak mértéke már az emberi tevékenységeken is múlik. A kialakuló erdőtüzek elenyésző töredéke az, ami természetes úton keletkezik, többségük az emberi hanyagság okán lobban fel. Ehhez pedig még hozzájön az a tény is, hogy a klímakatasztrófa a csapadékeloszlás szélsőségek felé tolása révén a növényzet nedvességtartalmát is jelentősen csökkenti, így pedig azok lényegesen könnyebben kapnak lángra.

Idén legalább nem kellett egy háromnegyed évig lángoló kontinenssel számolni. Ausztrália ugyan most nem produkált olyan gyilkos lángokat, mint tavaly, de azért a tűzből idén sem volt hiány. Lángolt azonban az USA, ráadásul olyan méretekben, amire eddig még sohasem volt példa. Oregon, Kalifornia és sok más terület is küszködött a futótüzekkel, a tűztornádókkal, és olyan méretű pusztítással, melyre a megfigyelések kezdete óta nem volt példa.

De lángokban állt Európa is. Görögország és Törökország is kiterjedt erdőtüzekkel volt kénytelen felvenni a harcot.Eviaszigetén készült fotók markoltak az emberek lelkébe, a török tengerpartok egy része elhamvadt. Ugyancsak lángolt Szibéria, ahol aCopernikus2003-as üzembe állása óta nem látott mértékű tűz perzselte fel a tájat.

Vagyis nem, nem vizsgáztunk jól az erdőtüzek és azok kezelése tekintetében. Idén a tűzesetek karbonkibocsátása mintegy 1,76 milliárd tonna volt, ami elkeserítően magas szám, még akkor is, ha rekordokat most nem döntött. Az erdőségek, a természet megóvása az ember okozta lángoktól kulcskérdés, hiszen a fásításoknak sincsen semmi értelme, ha nem vigyázunkmindarra, ami már most is körülvesz bennünket.

képek és lead kép: pixabay