Február 22. Csütörtök, Gerzson

Nagyságrendekkel több károsanyagot bocsát ki a luxusfogyasztás, mint az átlagemberek fogyasztása

Éghajlat
2021. november 15. 14:00
null

Egyre több a vállalás, egyre több dologról vagyunk hajlandóak lemondani, vagy éppen többet fizetni valamiért annak érdekében, hogy környezetbarát, fenntartható megoldások és termékek válthassák a mostaniakat. Ez pedig előrébb viszi a klímakatasztrófa elleni fellépést, nem is kevéssel! Vagyis értelme mindenképpen van a “kisember harcának” is, de azért nem árt tudni azt sem, hogy az emberiség leggazdagabb 1%-a mennyivel is járul hozzá a helyzet romlásához.

kép: moranyachts.com

Ezzel most egy, azOxfammegrendelésére készült tanulmány foglalkozik, mely az Európai Környezetpolitikai Intézet (IEEP) és a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet (SEI) adatai alapján számolta ki, mennyi is az annyi a legfelső körök tekintetében. Az eredmények pedig elképesztőek.

Jeff Bezos űrutazása, illetve annak mindössze 11 perce 75 tonna co2 kibocsátását eredményezte. Ez a mennyiség pedig majdnem pont annyi, amennyinek kibocsátásáért a világ legszegényebb rétegéhez tartozó egymilliárd ember fejenként felel, egy egész élet alatt (!). Ez nem vicc, a kutatás rámutat, hogy a jelenlegi fogyasztási adatok alapján az a bizonyos legfelső 1% évente 70 tonna co2 kibocsátásáért lesz felelős. Ehhez képest az emberiség legszegényebb 50%-a fejenként 1 tonna co2 kibocsátását tudhatja magáénak éves szinten a jelenlegi fogyasztás megtartása mellett.

kép: teenvogue.com

Igen, a luxusnak ára van. A magángépeket, jachtokat és más “játékszereket” kifizetni és fenntartani nagyon nem egyszerű dolog, elképesztő mennyiségű pénz kell hozzá, ám a szennyezésük is hasonlóan magas. A tanulmány kitér arra is, hogy a világ vezetőitől elvárható lenne, hogy a luxusfogyasztást hatalmas mértékben korlátozzák.

De ez is kevés, hiszen az kellene, hogy a világ leg-gazdagabbjai is felismerjék, életmódjuk milliárdok életét teheti tönkre, vagyis akárcsak az országok, a leggazdagabb 1%-is tekintse magára nézve kötelező érvényűnek a kibocsátás csökkentését, és vagyonával tegyen egy fenntartható létezés megalkotásáért - legalábbis a tanulmányt alapul vevő civil szervezetek ezt szeretnék elérni.

lead kép: aircharterserviceusa.com

pénzklímaemberkibocsátásszennyezésluxus