Május 23. Csütörtök, Dezső

Mindenképpen csökkenteni kell a metánkibocsátást a haszonállatok esetében, de sajnos komoly gond is lehet belőle

null

Tudjuk, hogy komoly gondot jelent az a tény, hogy a húsfogyasztása az emberiségnek nem, hogy nem csökken, hanem még nő is. Egyrészt értékes termőterületeket vonunk el így a mezőgazdaságtól, másrészt borzalmasan magas a vízfelhasználása ennek az ágazatnak - az emberségről és a tartás körülményeiről nem is beszélve. De komoly gondot eredményez a metánkibocsátás is.

kép: allaboutfeed.net

Ez az anyag 80-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a co2, igaz, rövidebb ideig van csak jelen a légkörben. Ezzel együtt mindenképpen tenni kell valamit a metánkibocsátás ellen, hiszen ez jelentős probléma a klímaváltozás szempontjából, és bizony tetemes részéért az állattartás a felelős. Pontosabban a kérődző állatok böfögése és szellentése, mely az elfogyasztott táplálék miatt igen nagy mennyiségben juttatja a metánt a levegőbe.

Ez a probléma Európában az íreket érinti a legerősebben. Írországban ugyanis népességarányosan a legmagasabb a metánkibocsátás az öreg kontinensen. Ennek megfelelően ahhoz, hogy megfelelhessenek a COP26-on tett vállalásaiknak kénytelenek belehúzni, és megoldást találni a metánnal kapcsolatos problémákra.

A legjobb természetesen az lenne, ha jelentősen csökkentenék az állatállományt, de ez olyan lemondásokkal járna még ránk nézve is, amikre sajnos sokszor még nem vagyunk hajlandóak. Pedig a klímakatasztrófa kordában tartásához a húsfogyasztás jelentős mérséklése lehet csak jó megoldás. Persze vannak alternatívák, melyek legalább egy lassabb átmenetet, egy hosszabb “szoktatási” időt adhatnak nekünk.

Kísérletek igazolták, hogy ha a takarmányhoz egy kevés vörös moszatot kevernek a gazdák, az akár 80%-kal is mérsékli a metántermelést az állatok esetében. A gond csak az, hogy ez a faj Ausztrália partjainál nagy számban van jelen, Európa vizeiben azonban nem. Így most kiterjedt kutatások folynak, hogy megtalálják a megfelelő alternatívát, mellyel jelentősen csökkenthető a kérődzők metánkibocsátása az állomány csökkentése nélkül.

kép: stuff.co.nz

Egyelőre nagyon jól szerepel a barna moszat a kutatásokban, melyből bőven áll rendelkezésre, de a hatása a metántermelésre csak 20% körüli, ami még nem elég. A vörös moszat termelése pedig egyelőre nem fedezné az igényeket.

Környezetvédő szervezetek azonban már most rázzák a vészharangot, és sajnos igazuk is van: a moszatok termesztése ugyanis - főleg egy nem honos faj esetében - könnyen erős befolyással lehet az ökoszisztémákra is, olyan hatásokat generálva, melyekről most még csak elképzeléseink sincsenek.

lead kép: farmersjournal.ie