Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Már nem fűtünk annyit! Most a hűtést igénylő napok száma nőtt ugrásszerűen

null

A klímaváltozásnak energiafelhasználás szempontjából lehetnek előnyei is. Azzal ugyanis, hogy az idő egyre melegebb, jelentősen csökkenhet a fűtésre fordított energia mértéke. Ez pedig nem csak felvetés, a csökkenés idehaza is nagyon jól mérhető.Magyarországon 12%-kal csökkent azoknak a napoknak a száma, amikor a fűtést kénytelenek vagyunk bekapcsolni. Ez pedig alapvetően jó hír lehet, hiszen 12%-kal csökken a fűtésre fordított energia és pénz mennyisége is. Az Európai Unió országainak összesítését nézve a fűtésre szoruló napok száma 21%-os visszaesést mutat.

kép: mhiaa.com.au

Ez önmagában még akár jó hír is lehetne, de sajnos ebben az esetben sem állunk meg ennél az adatnál. Az jó, hogy kevesebbet kell fűteni, az azonban nagyon nem jó, hogy lényegesen többek kell hűteni. Az erre fordított energia mennyisége pedig ugrásszerűen nő!

Az adatok azt mutatják, hogy 50 évvel ezelőtt a hűtést igényló napok száma elenyészően kevés volt ahhoz képest, amennyi napjainkban igényli ezt az eljárást (persze 50 éve a légkondi még nem volt ennyire képben, de a hőmérsékleti kiugrások akkor is jelentkeztek, csak sokkal ritkábban).

kép: The Spruce - Candace Madonna

Az Európai Unió területén a hűtés igénylő napok száma 268%-kal nőtt meg az elmúlt 50 évben. Idehaza sem jobb a helyzet, hiszen az emelkedés mértéke Magyarországon is két és félszeres! És bár sokat fejlődött a hűtési technológia, a folyamat most is erősen energiaigényes, és magas károsanyag-kibocsátás kapcsolódik hozzá.

lead kép: AKP Photos-Alamy