Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Erőteljesebb légköri folyók - több csapadék, hosszabb szárazság, átalakuló vízgazdálkodás

Éghajlat
2021. november 29. 08:00
null

Messze nem új-keletű dolog a légköri folyók kialakulása, ám a klímaváltozás kapcsán ezekkel a jelenségekkel is jobban meg kell ismerkednünk, hiszen lesz velük dolgunk bőven. A NASA kutatói ugyanis úgy vélik, az ég folyói is eldurvulnak a felmelegedés hatására.

kép: NOAA

A légköri folyók olyan, viszonylag vékony áramlások, melyek hatalmas mennyiségű légköri párát szállítanak, és hullajtanak alá azokon a területeken, amiket érintenek. Ilyen folyó okozta azt a jelenséget is, mely nemrégiben Brit Columbia területén volt megfigyelhető. A kanadai állam pár nap alatt közel két hónapnyi csapadékmennyiséget regisztrált, ez pedig kiterjedt áradásokat és földcsuszamlásokat okozott a régióban.

A NASA tudósai most arra figyelmeztetnek, hogy ezek a jelenségek - melyek igazából bárhol kialakulhatnak – a klímaváltozás hatására még nagyobb mennyiségű vizet öntenek majd egy – egy területre. Igaz azonban az is, hogy a megjelenésük ritkábbá válik, de összességében az általuk generált vízáramlás mértéke nem változik. Ez pedig nem kevés, hiszen átlagosan a Föld összes vízáramlásának mintegy 22%-ért felelősek, míg egyes területeken, mint például Délkelet-Ázsia vagy Észak-Amerika a vízáramlás 50%-át is adhatják.

kép: theglobeandmail.com

Igen, ez azt jelenti, hogy az áradások mértéke is jelentősen megnőhet, ugyanakkor a száraz időszakok is tovább nőhetnek, vagyis jól át kell gondolni a vízgazdálkodási stratégiákat. A szélsőségessé váló időjárást a klímaváltozással mi generáltuk, így kénytelenek vagyunk megfelelően alkalmazkodni hozzá. Ez pedig nem lesz egyszerű feladat, vagyis valóban mindent meg kell tenni azért, hogy tovább már ne romolhasson a helyzet.

lead kép: wunderground.com

légkörvízesőfolyócsapadék