Május 28. Kedd, Csanád, Emil

2 °C-os globális hőmérsékletemelkedés? Halálos meleget eredményez 1 milliárd ember számára

null

A klímacsúcson a vállalásoknak köszönhetően, melyet a világ vezetői tettek, elérhető közelségbe került a párizsi klímaegyezményben maghatározott maximális melegedési szint elérése. Ez elsőre jól hangzik, de azért nem ennyire jó a helyzetünk.

Mindenképpen tisztázni kell, hogy a vállalások árán sokkal jobb helyzetbe kerülhetünk, mint nélkülük. Ehhez persze be is kell tartani azokat, ami azért nem megy olyan jól a világ vezetőinek, mint azokat megígérni.

A párizsi egyezmény emlegetése is egy kicsit megtévesztő lehet, hiszen arra az 1,5 °C-os melegedés kapcsán szoktunk hivatkozni. Ez azonban inkább az “álomhatár”, ezzel a tempóval ennek a közelébe sem kerülünk, sőt, az a sokkal valószínűbb, hogy az 1,5 °C-os melegedést már 2030-ra elérjük. Az egyezményben azonban meghatároztak egy felső értéket is, ez az a bizonyos 2 °C.

kép: asiatimes.com

Hogy miért nem kell annyira lelkesedni ezért? Mert már a 2 °C is drasztikus változásokat hoz az emberek életébe, főleg, ha “életszerűbb” adatokat számolunk, nem csak azokat, amiket a leggyakrabban látunk. A Met Office azonban egy igencsak nagy problémára hívta fel a figyelmet.

Amikor a hőmérséklet változását emlegetjük egyszerűen a celsius fokban megadott eltérést nézzük (legalábbis azokban az országokban, ahol ezt a mértékegységet alkalmazzák). Ezzel szemben érdemes lenne inkább a WBT, vagyis a wet bulb hőmérséklettel számolni. Ez a lehető legalacsonyabb hőmérsékletet, amelyet víz párologtatásával a levegő adott körülményei között el lehet érni. 100%-os relatív páratartalom mellett a levegő túltelítődik, amit apró páracseppek formájában láthatunk, vagyis köd keletkezik. Ilyenkor a folyékony víz már nem képes tovább párologni.

kép: ijnr.org

Ez kicsit sem jelent gondot abban az esetben, ha a hőmérséklet nem túl magas. Azonban azoknak az embereknek, akik a trópusi körülmények között élnek, ez a telítődés komoly gondokat okoz. A test hűtése ugyanis a párologtatás révén valósul meg. 100%-os relatív páratartalom mellett az izzadás már nem hűti a testet. Ha pedig a hőmérséklet ilyen körülmények között eléri a 35 °C-ot onnantól kezdve még az árnyékban pihenve is halálos lehet órákat tölteni a szabadban. A fizikai munkavégzésről, vagy éppen az ennél is magasabb hőmérsékletekről már nem is beszélve. A“ °C-os globális hőmérséklet emelkedés ilyen formán nagyjából 1 milliárd ember számára teszi élhetetlenné az eddigi lakhelyét. Így pedig nem igazán marad választásuk, mint útra kelni, és máshol keresni a boldogulásukat.

lead kép: prruk.org