Április 20. Szombat, Tivadar

Klíma

Éghajlat
2021. október 07. 16:00
null

Ma már a klímaváltozás egy megkerülhetetlen fogalom, olyasmi, amivel mindenki tisztába kerül, ha szeretne, ha nem. Olvashatjuk, hogy milyen tragikus hatásai vannak, hogy mit tesz velünk és a bolygóval a felmelegedés, de pontosan mi is az a klíma?

Definíció szerint a klíma a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen, hosszabb időszak (rendszerint néhány évtized) során a környezettel és egymással is kölcsönhatásban álló rendszere.

kép: britannica.com

Ahhoz, hogy a klímát jellemzeni tudjuk, a meteorológia az említett elemek statisztikai értékelésével jellemzi. A klíma tulajdonképpen az éghajlat, melyről már általános iskolában is sokat tanulhattunk.

A klíma változása egy természetes folyamat, a mostani is az, hogy akkor mire fel ez a hatalmas felhajtás? Egy ilyen léptékű változás, mint amely előtt most is állunk normál esetben néhány ezer(!) év alatt játszódik le. Ennyi idő alatt pedig a környezetnek, az állatoknak, növényeknek van lehetősége arra, hogy alkalmazkodjanak. Igaz, nagy a szelekció, sok faj eltűnik, de sok másik születik, így a körforgás nem sérül.

A mostani rendszerben azonban a változás néhány 10-100 év alatt zajlik le, mely olyan gyors tempót diktál, amihez az élet igen nehezen alkalmazkodik. Hogy miért fél ennyire az ember? Nem csak azért, mert az ismert környezetének túlnyomó többsége olyan változáson megy keresztül, melynek végén felismerhetetlen lesz. A problémát az ember szemszögéből a biodiverzitás drasztikus csökkenése, az ennek nyomán összeomló ökológiai rendszerek, valamint a társadalomra gyakorolt hatása jelenti.

kép: eu.usatoday.com

Mert akármilyen furán is hangzik, a kialakult társadalmak rendszerei, működési folyamatai és fennmaradásuk is erősen kötődik ahhoz a klímához, ahhoz a bizonyos keretek között állandó rendszerhez, amiben kialakultak. Ha a rendszer változik, a társadalomnak is kell, de ezt rendszerint csak szűk határok között képes megtenni, utána összeomlik.

lead kép: NOAA

klímameleghidegemberváltozásidőjárás