Március 2. Szombat, Lujza

Wc-re szoktatják a teheneket a klíma érdekében - és ez nem vicc

Éghajlat
2021. szeptember 20. 14:00
null

Mi lenne, ha... Ez az a mondat, ami a sci-fi filmek és könyvek világát életre hívta. De nem kell feltétlenül az űrbe, vagy pár száz évnyire gondolni, amikor a “mi lenne, ha” kezdetű mondat elhangzik. Tudósok ugyanis bizonyították, hogy ez a mondat a tehenek, pontosabba a környezetszennyezésük esetében is remekül alkalmazhatóeképpen: mi lenne, ha a teheneketwc-reszoktatnánk?

Komoly?

Ez halálosan komoly, ráadásul még csak nem is lehetetlen. ACurrentBiologycímű folyóiratban jelent meg nemrégiben egy tanulmány, melyben a kutatók azt igazolták, hogy bizony a “szobatisztaságra” vagy inkább pajtatisztaságra nevelés a tehenek esetében messze nem lehetetlen feladat.

kép: getty

16 borjút igyekeztek arra trenírozni, hogy a pajta egy bizonyos részébe végezzék el a dolgukat (a kicsit és a nagyot is). Ezt a “helyesen” cselekvő bocik esetében jutalommal, a “helytelenül” eljárók esetében kis büntetéssel ösztönözték. Az eredmény pedig az, hogy 11 borjú néhány hét alatt bizony pajtatiszta lett.

De minek?

A tehenek nagyüzemi tenyésztése elképesztő környezeti terheléssel jár. Sokszor esik szó arról, hogy a szarvasmarhák az emésztésük során igen sok metánt böfögnek, amivel jelentősen járulnak hozzá a klímakatasztrófa kibontakozásához.

kép: washingtonpost.com

Alapesetben a tehénvizelet nem árt a talajnak, de nem akkor, ha ilyen brutális mennyiségben kerül bele. Ilyenkor ugyanis jelentős az ammonium-szennyezés. Bár önmagában a vizelet így sem jelent gondot, a talajba kerülve dinitrogén-oxiddá alakul, mely a harmadik legjelentősebb üvegházhatású gáz.

Ezt igyekeznek visszaszorítani a tudósok azzal, hogy egyetlen helyre ürítésre trenírozzák az állatokat, ráadásul sikeresen. A tehenek pedig tanulékony jószágok, vagyis a módszer bizony működőképes - bár valószínűleg nem a több ezer egyedet számláló csoportok esetében, igaz, erről nem szólnak a hírek. A kutatók ezt a tanítási folyamatot most igyekeznek automatizálni, vagyis egy olyan szerkezetet létrehozni, mely a bocikat a gazda különösebb beavatkozása nélkül rászoktatja a rendre. Így a vizelet jelentette terhelés kontrollálható, ráadásul a trágya összegyűjtése is sokkal kisebb feladat.

lead kép: phys.org

vizeletklímakörnyezettalajtehénszennyezés