Június 13. Csütörtök, Anett

Megkezdte működését az Orca - 4000 tonna co2-től szabadít meg minket

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Üzembe állt az Orca. Ez a szerkezet Izland nagy büszkesége, mivel ez a világ legnagyobb szén-dioxid kivonására alkalmas gépe, mellyel évente nagyjából 4000 tonna co2-őt lehet kivonni a levegőből.

kép: dezeen.com

A gép egyrészt hatalmas, másrészt pedig teljes egészében geotermikus energiával működik. 8 nagy konténer, ventilátorok és szűrők sokasága teszi lehetővé, hogy a szén-dioxid a levegőből leválasztható legyen.

kép: dezeen.com

A leválasztott gázt ezután vízben feloldják, amit a földbe fecskendeznek. Két év múlva pedig a bejuttatott, oldott co2 már karbonátásvány formájában lesz jelen a talajban. Hogy ez mennyire jó megoldás, az azért még kérdéses, mindenesetre a jelenlegi problémát szem előtt tartva nem is rossz teljesítmény.

Az Orca mintegy 870 autó éves kibocsátását képes kivonni a levegőből. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy biztosan nem ez a szerkezet oldja majd meg a klímakatasztrófa problémakörét. Hiszen éves szinten az emberiség 30 000 000 000 tonna co2-t pumpál a légkörbe, és ebből a 4000 tonna nevetségesen kevés, még úgy is, hogy ez nagyjából 180 ezer fa teljesítményének felel meg.

kép: climeworks.com

A tudósok azonban egyetértenek abban, hogy a co2 leválasztás bár ígéretes, biztosan nem ez adja a megoldást a klímaproblémára. Ennek több oka is van, de köztük a két legjelentősebb, hogy a technológia még nem kiforrott, és persze az, hogy igen drága.

kép: climeworks.com

lead kép: climeworks.com