Április 28. Vasárnap, Valéria

Már az egészségügy is követeli - erélyesebben lépjünk fel a klímaváltozás ellen!

Éghajlat
2021. szeptember 12. 14:00
null

A klímakatasztrófával kapcsolatban egyre több szervezet és civil összefogás emeli fel a hangját. Ezek rendszerint környezetvédelmi szerveződések, és ezt érteni is lehet, hiszen a klíma változása komoly hatással van a biodiverzitásra, valamint a környezet más részleteire is. Most azonban egy másik részről érkezett a felszólítás.

Egészségügy

A klímaváltozás megállításáért, illetve a károsanyag-kibocsátás leállításáért emelte fel a hangját 200 egészségügyi szaklap. Tették ezt úgy, hogy azonos napon, ugyan azt a közleményt hozták le, melyben kiemelik, hogy nem lehet várni a pandémia végéig a klímaváltozás elleni lépésekkel, azokat már most, és a lehető legintenzívebben meg kell tenni.

kép: Getty

Az indokaik között természetesen szerepel a környezet védelme is, de az egészségügyre gyakorolt hatásokról sem feledkeznek meg. Véleményük szerint „sürgős, az egész társadalomra kiterjedő, igazságosabb és egészségesebb világhoz vezető változtatásokra van szükség”, mely már tovább nem várhat.

Ekkora lenne a baj?

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy tulajdonképpen mi köze van az egészségügynek a környezetvédelmi kérdésekhez. A válasz pedig egyszerű: a klímakatasztrófa messze nem környezetvédelmi kérdés, hiszen az emberi civilizáció tulajdonképpen minden részletébe beleszól. Ez alól pedig nem képez kivételt az egészségünk sem.

Ha csak a légszennyezettség emberre gyakorolt hatásait vizsgáljuk, akkor is elkeserítő adatokat láthatunk. A szmog ugyanis csökkenti a kognitív képességeket, hatással van az anyagcserére, az agy fejlődésére, de még a termékenységre is, sőt, már a magzati korban káros tényezőként jelentkezik.

kép: JW LTD-Getty Images

Azonban nem csak a légszennyezettség a gond! Az erdők eltűnése az ember és a természet kapcsolatának további romlását hozza, mely megnöveli a szorongás és a súlyos depresszió jelenlétét is. A durva hőhullámok a szív és érrendszeri betegségeknél, az időseknél és a babáknál is tragikus következményekkel járhatnak.

De nyugodtan ki lehetne emelni azt is, hogy az időjárási anomáliák következtében mekkora plusz terhelés nehezedik az egészségügyi rendszerre. Az áradások, erdőtüzek, hőhullámok károsultjai is ide tartoznak, de sajnos a járványok jelentkezése is növekszik azzal, hogy egyre kevesebb a háborítatlan élőhely, így az ember egyre többször kerül kapcsolatba olyan fertőzési lehetőségekkel, melyek eddig rejtve maradtak.

lead kép: patientkeeper.com

félelemklímaegészségügyemberélet