Április 16. Kedd, Csongor

Az óriási szárazság miatt az USA több állama is vízkorlátozásokra kényszerül

Éghajlat
2021. szeptember 04. 11:00
null

Rekord volt az idei év már most is, több szempontból. Azt már tudjuk, hogy a történelem legmelegebb júliusán vagyunk túl, és azt is, hogy az USA területén megdőlt az a forrósági rekord is, melyet normál körülmények között a bolygón valaha is mértek. De rekordméretű az aszály is, ahogyan azt nagyon sok területen lehet látni.

kép: fox13now.com

Sajnos a szélsőséges szárazság több ponton is megmutatkozik. Egyrészt az erdő és bozóttüzek intenzitásán és olthatatlanságán. Ha ugyanis a szárazság régóta jelen van, akkor az a növényzet nedvességtartalmában is megmutatkozik. Nem feltétlenül pusztulnak el a növények, de szárazabbak lesznek, ennél fogva sokkal jobban égnek, és könnyebben is kapnak lángra. Ez pedig óriási kiterjedésű és intenzitású tüzeket eredményez világszerte.

Egyes területek a szárazságot más formában is megérzik. Fokvárosban lassantermészetesneklehet mondani a vízkorlátozásokat és a vízhiányt, ahogyan India sok városában is. De a szárazság már hazánkban is eredményezett ilyen intézkedéseket a Pilis környékén.

Azt is tudjuk, hogy Kalifornia mostanra a mezőgazdasági öntözést is kénytelen volt korlátozni, mivel a vízgyűjtőiben annyira kevés víz maradt, hogy dönteni kellett: vagy elhasználja, kiiktatva az ottani ökoszisztémákat és kockáztatva egy még ennél iskiélezettebbhelyzetet, vagy korlátozza a vízhez való hozzáférést, első körben az ipari és mezőgazdasági felhasználók számára.

kép: graylinelasvegas.com

Az USA történetében azonban most először a Colorado-folyó vízgyűjtő területén fekvő államok közül többen is kénytelenek voltak vízkorlátozásokat bevezetni. Az USA vezetése most Arizonát és Nevadát volt kénytelen egy kissé visszafogni, illetve egy szerződés értelmében Mexikó is kevesebb vízhez jut hozzá.

Az államok ugyanis a Mead-tó és a Powell-tó vizéből kapnak, mely mesterséges tavak vízszintje most kritikusan alacsonyan áll. Soha ez előtt nem volt példa arra, hogy a Mead-tó kapacitásának pusztán 39%-ában legyen víz, ahogyan arra sem, hogy a Powell-tó esetében ez az adat csak 26% legyen. Ráadásul, ha a helyzet tovább romlik, amire sajnos minden esély megvan, akkor további korlátozásokat kell bevezetni, ez pedig csak a Mead-tó esetében is 25 millió embert érinthet. A korlátozásokból Kalifornia egyelőre most még kimaradt, de sajnos ez a döntés is ott lóg a levegőben.

lead kép: MARK HENLE, THE ARIZONA REPUBLIC

vízklímaUSAemberszárazságélet