Február 23. Péntek, Alfréd

Kalifornia nem vár tovább, napelemet rakat mindenhova

Éghajlat
2021. augusztus 22. 14:00
null

Ahogy egyre jobban kiteljesedik a klímaváltozás, úgy tesz egyre drasztikusabb lépéseket sok ország, bár sajnos a lépések sebessége egyelőre messze nem elég gyors. Kalifornia azonban kénytelen cselekedni, hiszen a klímakatasztrófa számukra a mindennapokban is olyan helyzetet teremt, mely erősen érinti az államban élőket.

Víz és élelem

Kalifornia helyzete nem rózsás. Már igen régóta küszködnek azzal a ténnyel, hogy az állam területén egyre melegebb van, és ez bizony komoly kihívások elé állítja a régiót. Most éppen a vízhiány mumusa ütötte fel a fejét, és ha már megjelent, akkor számítani lehet rá, hogy mostantól tartósan itt is marad, évről évre nehezítve a gazdaság és a lakosok helyzetét. Az államnak ugyanis most dönteni kellett: vagy megóvja vízkészleteit, vagy elöntözi azokat a termények érdekében, kockáztatva ezzel, hogy nem lesz mit inni...

kép: Justin Sullivan-Getty Images

A meleg ellen már egy ideje tesz különböző lépéseket az állam. Volt szó arról, hogy az aszfaltot és a házak tetejét is fehérre festik, ez ugyanis jelentősen képes lenne csökkenteni a hősziget-hatást, mely Kalifornia városaira is jellemző. Ezek az intézkedések azonban nem magát a problémát orvosolják, hanem annak tüneteit igyekeznek kezelni.

A házak

A károsanyag-kibocsátás mintegy negyedéért ugyanis a lakóházak a felelősek. És ezen nem változtat semmilyen szín, semmilyen elhelyezés, de még az sem, ha szépen kérik a lakosokat, hogy fogják vissza a fogyasztásukat. Pár éve már kötelező napelemekkel ellátni minden új építésű lakóházat és 3 emeletnél nem magasabb társasházat az államban, de ez már kevés, 2023-tól változik a rendszer.

kép: AP

Innentől minden új, vagy felújított épületet napelemekkel kell ellátni, legyen szó sokemeletes apartmanházakról, iskolákról, másközintézményekről,vagy lakóházakról. Bár a tervezetnek még kell néhány jóváhagyás, de ezzel nem lesz gond, hiszen a szükség nagy úr! Nem mellesleg ezzel az intézkedéssel a kaliforniai fogyasztók a következő 30 évben 1,5 milliárd dollárt takarítanak meg, miközben jelentősen, több millió tonnával csökkentik a károsanyag-kibocsátásukat is.

lead kép: JUSTIN SULLIVAN

vízklímamelegszárazságéletKalifornia