Június 24. Hétfő, Iván

Iránban súlyos vízválsággal küszködnek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Irán nem kifejezetten arról híres, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott politikai környezettel rendelkezik. A 85 milliós lakossággal rendelkező terület sok kultúra és vallás keverékében él és jellemzően ez okozza a nagy problémákat is. Most is zavargások vannakHuzisztánban, ahol az arab lakosság van többségben, de ezúttal prózai okai vannak a tüntetéseknek.

Vasmarok

Az iráni vezetés nem éppen a megértő, elfogadó konfliktuskezelésről ismert. A zavargásokat vasmarokkal nyomják el, de ez belügy, nem igazán lehet ellene tenni. Azonban a vasmarok abban az esetben is előkerül, ha történetesen jogos dolgokért harcolnak az emberek, olyanokért, amiket nem lehetne elvitatni tőlük.

kép: bloombergquint.com

Jelenleg a területen senkit nem érdekel az etnikai hovatartozás, nem akarnak elszakadni az országtól, és még csak nem is a vallási meggyőződés okozza a forrongó hangulatot. A tikkasztó, 50°C körüli forróságban a gondot a víz hiánya jelenti.

Szomjaznak

Hogy mitől alakul ki a vízhiány? Elsősorban a rossz vízgazdálkodás az oka, melyet az ország évek óta következetesen folytat. Ugyancsak erősen játszik közre az a tény, hogy a víz és az áram államilag támogatott árral rendelkezik, vagyis mesterségesen igen alacsonyan tartják azt. Ennek megfelelően az emberek nagyon pazarlóan bánnak vele, holott ez hatalmas hiba.

És igen, azzal is számolni kell, hogy a területen a csapadék is kevesebb, mint szokott lenni, nem is kevéssel, hiszen az esők 50-85%-a hiányzik Huzisztánból. Az emberek is szomjaznak, de az egykor virágzó mezőgazdasággal rendelkező területen a növények már rég elszáradtak, és a haszonállatok is tucatszám halnak szomjan.

kép: dailyadvent.com

Az emberek vizet követelnek, semmi mást, de ezt nem igen tudja biztosítani nekik a vezetés. Nem azért, mert nem akarja – ez más lapra tartozik -, hanem azért, mert nincs miből. Irán ugyanis súlyos vízválsággal néz szembe, melyet az áramválság csak tovább fokoz. A nem megfelelő gazdálkodás és a fosszilis anyagokhoz való ragaszkodás végeredménye ez, mely sajnos nem pusztán egyetlen országra jellemző.

A vízhiány lassan általános jelenség lesz, hiszen a szélsőséges időjárás következtében az aszályok elhúzódnak, és amikor esik, akkor olyan léptékben teszi, melyet képtelenek vagyunk megfelelően felfogni és tárolni. Az életünk a fekete arany vonzásában telt, most átveszi a helyét az áttetsző változat, a víz.

lead kép: Abid Katib-Getty Images