Május 29. Szerda, Magdolna

Gyengülnek a bolygó életjelei? Sokkal inkább az emberiség fennmaradásának lehetősége

null

Gyengülnek a bolygó életjelei. Ez csak elsőre hangzik esetlenül, mivel tudományos körökben 31 olyan mutatót tartanak nyilván, melyek mutatják a bolygó állapotát. Ezek közül most 18 rekordszinten áll, vagyis kifejezetten rosszul áll a szénánk. Na persze a Föld nem fog elpusztulni, de olyan radikális változásokat hoz a vezetők nemtörődömsége, amit mi, emberek sem igen élhetünk túl - legalábbis a mostani formában biztosan nem.

Életjelek?

Egy kicsit furán hangzik ez a kifejezés, inkább hatásvadásznak tűnik, semmint tudományosnak, pedig sajnos az. Az “életjelek” alatt az olyan rendszereket kell érteni, melyek lehetővé teszik számunkra is azt, hogy az “élő bolygó” lakói lehessünk. Ezek között az éghajlati tényezők, az állatállomány, a fajgazdagság vagy éppen a légszennyezettség is szerepel. Így pedig már érthető, hogy a vezető tudósok felemelik hangjukat.

kép: quotesgram.com

Mit felemelik, torkuk szakadtából ordítanak, hogy borzasztóan nagy a baj. ABioSienceszaklapban megjelent tanulmányban több, mint 10 000 vezető tudós figyelmeztet arra, hogy vészesen közel kerültünk egy olyan fordulóponthoz, mely katasztrofális és tartós változásokat hoz el a bolygó életében - sokak szerint már túl is vagyunk ezen a ponton. Az alapvető gond pedig az, hogy a vezetők nem értik, vagy nem akarják érteni: amíg a bolygó kizsákmányolása tovább folyik, addig bár jó ötlet az elektromos autó, semmire sem megyünk vele...

Lépni, radikálisan!

Nagyon sokszor lehet hallani, hogy a tudósok radikális lépéseket sürgetnek, de mégis, mit takar ez a kifejezés? Nos, például a húsfogyasztás drasztikus csökkentését, hiszen jelenleg a bolygón négymilliárd haszonállat él, melyek össztömege meghaladja az összes vadállat, de még az emberek össztömegét is.

kép: amazon.com

A radikális lépések között szerepel a fosszilis tüzelőanyagok kiiktatása. Nem csökkentése, nem kivezetése, hanem a használatuk leállítása. Hiszen mind a mai napig, úgy, hogy mára nincs ember, aki ne lenne tisztában azzal, hogy milyen következményei vannak a klímaváltozásnak, továbbra is akkora összegeket öntenek a kormányok a fosszilis anyagok kiaknázásába, amennyiből bőven napelemmel lehetne borítani az összes ingatlant.

A klímaváltozás hatásaiból a viharok, vulkánkitörések és jégolvadások kapcsán pusztán ízelítőt kaptunk, ezeknél lényegesen rosszabb lehetőségek is várnak ránk, így érdemes lenne hallgatni a tudósokra...

lead kép: Justin Peters