Május 25. Szombat, Orbán

Megölik a hőhullámok a madárfiókákat

null

Sokszor foglalkoztunk már azzal, mit is okoz a civilizációk számára a felmelegedés, az 1,5°C vagy annál nagyobb mértékű középhőmérséklet emelkedés. De nem csak a civilizációk számára rejtenek veszélyeket a klímaváltozás velejárói, ráadásul sok esetben már most, napjainkban is megfigyelhetjük ezeket a hatásokat.

A madarak és a tojásaik

A madarak számára a költési időszakban fontos, hogy milyen a hőmérséklete. A hideg ellen egy bizonyos pontig jól tudnak védekezni, hiszen ha a tojó ráül a tojásokra, akkor képes biztosítani számukra az ideális hőmérsékletet. Ha azonban a nagy meleg a gond, akkor sokkal rosszabb helyzetbe kerülhetnek a fészekben megbújó tojások.

kép: flickriver.com

Simon Griffith, az ausztráliaiMacquarieEgyetem professzora és munkatársai a zebrapintyek tojásait vizsgálták abból a szempontból, hogy milyen hatással vannak rájuk a hőhullámok. A kis madarak remek alkalmazkodók, nem csoda, hogy igen elterjedtek, tojásaik azonban érzékenyek a hőre - mint minden madár esetében. Az ideális hőmérséklet 36-38°C között van számukra, így a kikelésük biztosított. De mi a helyzet akkor, ha hőhullámmal szembesülnek a tojások?

Gyilkos meleg

A professzor és csapata több száz fészket tartott szemmel, mikor Ausztrália átélte az egyik hőhullámot, melyekből mostanában akad szép számmal. Még csak nem is az egyik legrosszabb melegről beszélünk, hiszen a hőmérséklet “csak” 40°C-ig melegedett, viszont a hőhullám több napig is jelen volt.

A tojásokra gyakorolt hatása pedig tragikus volt. A vizsgált tojásokban az embriók szívverése a kánikula napjai után már többségében nem volt kimutatható. Csupán pár fiókának sikerült kikelnie a vizsgált fészkek esetében, és még elkeserítőbb, hogy ezek azegyedekis elpusztultak néhány napon belül.

kép: Simon Griffith

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy míg a madarak remekül alkalmazkodnak, a tojásokról ez már nem mondható el. Aggasztó az eredmény, hiszen a hőhullámok egyre gyakrabban, egyre magasabb értékeket produkálva, és egyre hosszabb ideig vannak jelen az életünkben, köszönhetően a klímaváltozásnak. A hőség pedig nem csak a zebrapinty tojásaira gyakorol hatást, hanem minden madár esetében, a védett és veszélyeztetett fajokat sem kímélve.

lead kép: quora.com