Július 12. Péntek, Dalma, Izabella

Las Vegasban a szárazság miatt végleg betiltják a díszgyepeket

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Sajnos kénytelenek leszünk megszokni, hogy a vízhiány, illetve az ezzel foglalkozó híradások a mindennapjaink részévé válnak. Sokan nem hittek abban, hogy ez valóban így lesz, de most már láthatjuk, hogy a szélsőséges csapadékellátás - hol elképesztő mennyiségben esik, hol pedig hónapokig nincs utánpótlás - lépéskényszerbe hozza az emberiséget.

Nevada

Az USA egyik legszárazabb területe Nevada állam többször is bekerült a napokban a híradásokba. Nem csak az elképesztő szárazság miatt, hanem a rekord melegek okán is, de most újra említést érdemel. Ugyan nem az egész állam, csupán a legismertebb városa, Las Vegas, ahol a kor és a klímaváltozás kihívásainak nyomása alatt a törvényhozásnak nem volt más választása, mint törvénnyel tiltani a díszgyepek telepítését.

kép: Ethan Miller-Getty Images

Egészen pontosan azoknak a gyepfelületeknek a telepítését és fenntartását tiltotta meg az állam, melyeknek nincsen funkciója, vagyis nem lehet rájuk lépni, leheveredve olvasni, egyetlen funkciójuk a díszérték. Meglepően sok ilyen terület van a sivatagi városban, nagyjából 2000 hektár, vagyis 20 négyzetkilométer. Ennek felszámolásával a város vízfogyasztásának 10 %-a megspórolható, amire most égetően nagy szükség van.

Tényleg ilyen fontos? Más lehetőség nincs?

Nevada súlyos vízhiánnyal küszködik, ami meglátszik a Las Vegas vízkészletének 90%-át adó Colorado folyó vízhozamán is, mely jelentősen csökkent az utóbbi időben. Vagyis az intézkedések elkerülhetetlenek, és valószínűleg továbbiakra is szükség lesz. Nem csak az eső hiánya miatt, hanem mert nagyon sok gyeptulajdonos megpróbálja majd kikerülni a rendeletet, és funkciót is ad a fűnek.

kép: lasvegasartificiallawns.com

Ezzel csak az a baj, hogy a város alapvetően egy sivatag, vagyis a fenntarthatóság csak akkor valósítható meg benne, ha ezt a tényt elfogadják, és a szélsőségesen szárazságtűrő növényeknek szánják benne a vezető szerepet. A kaktuszok, pozsgások és más sivatagi növények is elképesztően mutatósak, ráadásul saját, megszokott környezetükben a virágzásukra sem kell sokat várni. Nem utolsó sorban pedig a gyeppel van egy nagy gond – ahogyan azt egy régi mondásból is megtudhatjuk: az igazán szép, haragoszöld gyep titka ugyanis a 800 évnyi angol eső - és semmi esetre sem a sivatag...

lead kép: reviewjournal.com