Május 23. Csütörtök, Dezső

Fokváros sorsára juthat Peking, Kairo, vagy éppen London is

null

A hazai vízkorlátozások kapcsán az emberek talán elkezdenek egy kicsit gondolkozni. A víz hatalmas kincs, az iható édesvízről már nem is beszélve. Most még csak azt kérik, ne locsoljanak az emberek, ne mossanak autót. Utóbbit megtenni könnyebb, előbbinél az ember szíve belefacsarodik a növényei pusztulásába, de a szükség nagy úr. És sajnos várhatóan csak rosszabb lesz a helyzet világszerte.

Fokváros

Dél-Afrika fővárosa nagyon sokszor kerül elő a vízhiánnyal kapcsolatban. Ez azért van, mert ez a többmilliós metropolisz bizony lassan minden egyes évben kénytelen bevezetni vízkorlátozásokat, és egyre rosszabb, egyre nagyobb mértékben.

kép: sansaranepal.com

Nem lehet autót mosni? Nem nagy ügy. A kertöntözés már kicsit rosszabb, de azért ezt is ki lehet bírni. Fokvárosban mostanra a helyzet olyan súlyos lett, hogy az emberek napi vízmennyisége 50 literben lett korlátozva. Csupán összehasonlításképpen: egy átlagos magyar ember napi vízhasználata durván 100 liter körül van (egy éves időintervallumra vetítve). Vagyis Fokvárosban az iváson és a főzésen kívül nem sok víz marad másra...

Nem csak itt

Ha azt gondolná, hogy ez Afrika, vagy éppen India problémája, akkor nagyon téved. Nem csak azért, mert hazánkban is kénytelenek voltak vízkorlátozásokat bevezetni több településen is a kánikulában, hanem azért is, mert csupán pár évre vagyunk attól, hogy hatalmas metropoliszok is Fokváros sorsára jussanak.

Mexikóváros, Jakarta,Tokio, Sao Paulo vagy Peking néhány év múlva sajnos kénytelen lesz hasonló intézkedéseket bevezetni, ha csak nem vagyunk képesek a mostaninál lényegesen takarékosabban bánni az ivóvízzel. De ennyire nem kell messzire menni, hiszen London már most is a lehetőségei határán táncol, és ha nem találnak sürgősen ivóvízforrásokat, akkor már 5 éven belül megszorításokkal kell éljenek.

kép: sitn.hms.harvard.edu

Tulajdonképpen jó kérdés, hogy miért is ragaszkodunk ahhoz, hogy az autónkat ivóvízzel mossuk le? Vagy hogy a növényeket azzal öntözzük, a wc-t azzal öblítsük, és abban fürödjünk le? Miközben a világ számos részén ezt már nem teszik, vagy sohasem tettek ilyet, pusztán azért, mert az ivóvíz olyan hatalmas kincs, mely minden mást felülír, amelyért országok háborúznak, hiszen értik, ez nem pótolható, és a pénzt, aranyat, ékköveket nem lehet meginni...

lead kép: andbeyond.com