Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Bíróság kötelezi a Shellt a károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkentésére!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nehéz dolog a felelősségvállalás, hiszen egyrészt kellemetlen, másrészt pedig drága is lehet. Ez különösen igaz a klímaváltozással kapcsolatosan, hiszen itt nagyon szeretnek egymásra mutogatni az emberek, kormányok és vállalatok.

Felelősség

Sajnos tisztában kell lenni azzal, hogy minden embernek,akiezena bolygón él, felelőssége van abban, hogy a klíma megváltozik - ennek megfelelően pedig tenni is tud ellene! De ez nem csak az emberek esetében igaz, hanem a kormányok és persze a vállalatok felelőssége sem vitatható.

kép: veeterzy, Unsplash

Itt azonban van egy elég erős bibi. Egy vállalat ugyanis alapvetően profitorientált, vagyis azzal a céllal hozták létre, hogypénzttermeljen a tulajdonosnak – tulajdonosoknak. De mi van akkor, ha közben erősen rombolja a környezetet? Sajnos semmi, hiszen egyrészt ez “benne van a pakliban”, másrészt tulajdonképpen ezt semmi nem tiltja. Persze a környezetrombolást közvetlenül nem lehet megtenni - legalábbis van ellene jogi lépés -, de mit lehet tenni egy olajipari vállalattal szemben? Hiszen elképesztő összegeket mozgat, és abból él, hogy támogatja, ösztönzi a károsanyag-kibocsátást.

Shell

Rendre indulnak perek és jogi lépések különböző olajvállalatok ellen. A BP felelősségre vonása sem maradt el az olajszennyezés kapcsán, ahogyan a Shell elmarasztalása is megtörtént ugyanezért. De ezek mind közvetlen károsító folyamatok, a légkörre gyakorolt hatást ezeknek a vállalatoknak az esetében senki nem vitatja, de senki nem szankcionálja.

Eddig. Most ugyanis a holland bíróság ítéletben kötelezte a Shellt, hogy 2030-ig a 2019-es szinthez képest 45(!)%-kal csökkentse a károsanyag-kibocsátást úgy, hogy ebbe a beszállítók kibocsátása is beletartozik! Ez hatalmas lépés, precedens lehet, hiszen ilyesmire eddig még nem volt példa. Most először mondta ki bíróság egyértelműen egy olajtársaság felelősségét a klímaváltozásban, és persze azt is, hogy bizony komolyan tehet ellene.

kép: Tjeerd Royaards

Persze az ítélet csak Hollandia esetében igaz, vagyis a vállalat hollandiai kibocsátására vonatkozik, és az is igaz, hogy a Shell meg fogja fellebbezni a döntést. De szerencsére az ítélet azonnal végrehajtandó, vagyis a fellebbezés alatt is kénytelen lesz megtenni a szükséges intézkedéseket a vállalat, valamint több bíróság is bátrabban mondja majd ki: igenis felelősök a vállalatok a klímaváltozásban, és tenniük kell ellene. Akár tetszik, akár nem.

lead kép: leuvenpubliclaw.com