Június 13. Csütörtök, Anett

Több embert foszt meg az otthonától a klímakatasztrófa, mint a háborúk!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nehéz pontosa megmutatni, milyen károkat is képes okozni a klímakatasztrófa. Hiszen a természetre gyakorolt hatásai igazán hosszabb távonmutatkoznakmeg,annakellenére, hogy már most is látjuk, hogy a rombolása más most brutális mértékű.

Ember

A természeti károk azonban a fákat és az állatokat érintik. Rosszabb esetben a gazdákat, minket inkább csak abban, hogy drágábbak lesznek a gyümölcsök, vagy éppen a bor. Deamíg abőrünkön nem érezzük, mit is jelent a klímakatasztrófa, addig nem is igazán értjük meg.

kép: Zakir Hossain Chowdhury - Barcro

Mi, az öreg kontinens lakói nem igazán érezzük ezt olyan erőteljesen, de egy milliárd embertársunk, akik a klímakatasztrófa által a legsúlyosabban érintett területekenélnek, őkigen. Az ENSZ adatai szerint évente átlagosan 21,5 millió ember kényszerül otthona elhagyására azért, mert olyan területen él, ahol aklímakatasztrófamár most is erősen beleszól a mindennapokba. Ez pedig kétszer akkora szám, mint ahányan a háborúk vagy fegyveres konfliktusok miatt kényszerülnek elhagyni otthonukat.

Pénz

A helyzetet jelentősen rontja az is, hogy a klímakatasztrófa következményeiben már most is erősen érintett országok nem tartoznak azokhoz a csoportokhoz, melyek anyagi lehetőségeik miatt képesek jobban reagálni a természeti katasztrófákra.Érthetőbben: mivel az érintett országokalapvetően szegények, így az itteni embereknek nem nagyon marad más választása egy komolyabb természeti csapás után, mint útra kelni. Ez eredményezi azt a milliárdos migrációt, mely a klímakatasztrófa sajátja, és amely az egyik legsúlyosabb szociális és gazdasági helyzetet idézi elő, amivel valaha is találkoztunk.

kép: dimsur.org

A megoldás a pénz, vagyis az, hogy az érintett területek lakói hozzájussanak olyan forrásokhoz, melyekből ott hozhatják helyre életüket, ahol vannak. Ez azonban nemzetközitámogatás -méghozzá komoly támogatás - nélkül egyszerűen nem valósítható meg. Erre hívja fel a figyelmet az ENSZ a Föld napja kapcsán. Mivel a klímakatasztrófa előidézésében mindannyian részt vettünk - sőt, a gazdagabb országok jelentékenyebben is, mint a szegények - így annak megállítása és a hatásainak korrigálása is közös fellépést igényel!

lead kép: Eric Sales-ADB