Május 27. Hétfő, Hella

A légköri szén-dioxid szintre érzékenyebb a klíma, mint azt eddig gondoltuk- nagyobb lehet a felmelegedés mértéke...

null

Elég nehéz megmondani, hogy mekkora mértékben melegedhet a Föld átlaghőmérséklete a most zajló klímakatasztrófa hatására. Ez ugyanis bonyolult kérdés, és viszonylag kevés információ áll rendelkezésre a megválaszolásához. Az azonban szomorú tény, hogy melegedni fog a Föld, ha nem teszünk ellene, akkor bizony legalább 5°C-ot, de inkább többet.

Melegszik, de mennyit?

Kicsit fura kifejezés ez a melegedés, mivel nem pontosan ugyan azt értjük alatta, mint a tudósok. Számunkra az 5°C-os emelkedés azt jelenti, hogy a nyári maximumok 5°C-kal magasabb értékek lesznek, ami azért nem lenne akkora nagy tragédia. De a kifejezés nem ezt takarja!

kép: sudoeremas.com

Ilyenkor az átlaghőmérséklet emelkedéséről beszélünk, ami akár 19-20°C-ra is emelkedhet a mostani 14°C-ról. Bár ez a szám nagyon alacsonynak tűnik, de a 14°C-os átlaghőmérséklet mellett létezhetnek a -20°C-os európai hidegek, vagy éppen a 45°C-os forróságok is. Az átlaghőmérséklet emelkedésével pedig a szélsőségek is sokkal kijjebb csúsznak, mind a hidegek, mind a melegek tekintetében.

De hogyan lehet megsaccolni, mennyit is melegszik a Föld, ha erre pontos adatok nincsenek? Leginkább az elmúlt korok leleteiből, melyek azt mutatják meg, milyen mértékben érzékeny a légköri szén-dioxidra a klíma.

Komoly gondban vagyunk

Svájci, német és amerikai kutatók közös vizsgálata egy elkeserítő tényt tárt fel. A kutatók ősi talajvízmintákat elemeztek, melyekben a nemesgázok nyugalmi állapotban vannak. Ezek segítségével következtetni lehet arra, milyen klíma, milyen hőmérsékletek uralkodtak akkoriban, amelyik korból a minta származik. A már meglévő adatokat pedig ezen új mintákból nyert adatokkal újra kielemezték a globális sztenderek alapján, és felállítottak egy hőmérsékleti görbét.

kép: CO2_Earth twitter

Az eredmény nagyon leegyszerűsítve azt mutatja, hogy az utolsó jégkorszakban az átlaghőmérséklet az eddig feltételezett 4-5°C-os eltéréshez képest sajnos 6°C-kal is alacsonyabb volt. Ez azt jelenti, hogy a légköri szén-dioxid mennyiségére érzékenyebben reagál a klíma - pontosabban az azt felépítő rendszerek -, vagyis a mostani felmelegedés mértéke is sokkal nagyobb lehet, mint eddig számoltuk. Nagyobb melegedés pedig még pusztítóbb következményeket jelent, azaz a klímavédelmi lépések még sürgetőbbé váltak!

lead kép: agro-chemistry.com