Május 25. Szombat, Orbán

Nagy lehetőség van az árapály erőművekben, ha ki tudjuk küszöbölni a romboló hatásaikat

null

Az alternatív energiatermelés terén a megújulókra lehet a legjobban támaszkodni, hiszen mindig jelen vannak, nem tűnnek el, nem fogynak ki. Csakhogy a rendelkezésre állásuk sajnos nem stabil. Persze köztük is van olyan, amivel akkor is lehet számolni, ha esik, vagy nem fúj...

Az árapály

A Föld körül keringő Hold létrehozza az árapály tevékenységet a tömegvonzásának hála. Ez pedig egy olyan folyamat, mely akkor is lejátszódik, ha a felhőzet áthatolhatatlanul sűrű, vagy éppen tökéletes szélcsend van. Sőt, ki is lehet számítani, mikor érkezik az apály, mikor jön a dagály, vagyis egy olyan mozgásról van szó, mely állandó és kiszámítható.

Nem csoda, ha ezt a mozgást energiává akarjuk alakítani. Erre képesek is vagyunk, az árapály erőművek segítségével, melyek ugyan nem termelnek olyan hatalmas mennyiségű energiát, mint mondjuk a szélparkok, de stabilan lehet rájuk számítani. De akkor miért nincsen belőlük több?

Környezeti hatások

Az árapály tevékenység kihasználásához igazi monstrumokra van szükség. Ezek négy vagy több vaskos betonlábon állnak, és turbinák rendszerével igyekeznek kinyerni az emelkedő és süllyedő víz keltette mozgási energiát. De sok a gond velük. Egyrészt rettenetesen drága a megépítésük és a fenntartásuk, valamint erősen beleszólnak az áramlatok mozgásába, vagyis igen jelentős környezeti ráhatásuk van, ami kifejezetten problémás.

Az Orbital Marine azonban nemrég megalkotta az Orbital O2 nevű árapály erőművet, mely sok csorbát kiküszöböl, de persze bőven marad utána kérdés is. Ez is egy monstrum, de a rögzítése csak négy lánccal történik, valamint kiemelhető karokon vannak a turbinái, vagyis mind a telepítése mind a karbantartása lényegesen olcsóbb, mint elődei esetében. Azzal pedig, hogy a szerkezet nem tökéletesen egy-helyben áll az áramlatokra gyakorolt hatása is lényegesen kisebb, vagyis előnyösebb vele az áramtermelés. Persze a rögzítési megoldás nem a legbiztonságosabb, és az áramlatok még így is sérülnek, szóval van hová fejlődni, de legalább már az irány megvan, és az O2 2000 brit háztartás energiaszükségletét fedezi, valamint évente 2200 tonna szén-dioxidot is megspórol a világnak!

képek és lead kép: orbitalmarine.com