Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Kiderült, hogy a villámok tisztítják a levegőt

null

Kifejezetten kevés dolgot tudunk a körülöttünk lévő világról, erre a számtalan meglepő, új tanulmány világít rá nap mint nap. Most is egy ilyennel gazdagodott a világ, mely ráadásul a klímakatasztrófa szempontjából is érdekes folyamatokra világít rá.

kép: news-cdn.softpedia.com

Azzal már eddig is tisztában voltunk, hogy a villámlásnak közvetve hatása van a levegő tisztaságára. A villámlás hatására a légkörben NO (nitrogén-oxid) képződik, mely OH-t (hidroxilgyök) és ózont termel.

kép: distancecme.com

Az OH kifejezetten erős oxidálószer, mely tulajdonképpen leegyszerűsítve képes megtisztítani a levegőt a szennyeződésektől. Nos, a NASA egyik viharrepülőjének adatai ezt az ismeretet egy kicsit módosították. Az adatok alapján ugyanis a villámok a felhőkben OH-t és HO2-őt (hidroperoxil gyök) hoznak létre, melyek nagyon erős oxidálószerek, vagyis erősen tisztítják a levegőt.

kép: newsroom.statefarm.com

Ráadásul nagyságrendekkel többet, mint az eddig gondolták. A villámok nem csak közvetve, hanem tulajdonképpen közvetlenül is hozzájárulnak a levegő tisztításához, hiszen a légkörbe kerülő OH és HO2 mennyiségének 12%-át adják - az eddigi ismereteink alapján. Ez pedig hatalmas mennyiség, és ilyen formán a villámoknak is erőteljes hatása van a levegő minőségére, ezen keresztül pedig a klíma melegedésére is.

kép: iStock

lead kép: apnlive.com