Június 21. Péntek, Alajos

A tenger jön, a part menti országok pedig mennek a levesbe

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Arról már esett szó, hogy a klímakatasztrófa képes átrajzolni az országhatárokat. Eddig a kérdést a gleccserek jelentették, de kénytelenek leszünk a tankönyveket isújraalkotni, hiszen a térképeink nem csak az olvadás miatt változnak.

Tengerek

Sajnos a klímakatasztrófa velejárója, hogy a tengerek szintje emelkedik, az áramlatokat mozgató rendszerek pedig átrendeződnek, lassulnak vagy akár el is tűnnek. Ennek már önmagában is katasztrofális hatásai lesznek a civilizációkra nézve, de ekkor még csak nem is számoltunk azzal a ténnyel, hogy bizony az ember alapvető igényei is ellene fordulnak, melyeket egy –egy város alapításánál számításba vesz.

kép: e360.yale.edu

Az igazán nagy városok zömmel mind valamilyen víztest mellett találhatóak. Hiszen az élet alapvető forrása a víz, ez pedig a régi időkben is meghatározó volt. A tengerek partja is csalogató volt, hiszen a halakban gazdag vizek egyrészt megélhetést, másrészt folyamatos élelemellátást is biztosítottak. Azonban a víz kegyetlen is tud lenni.

Kevesebb föld

A tengerek partján a klímakatasztrófa egy olyan veszéllyel jelentkezik, melyet nem lehet figyelmen kívül hagyni, és amely folyamatosan egyre nagyobb gondot okoz. Ez pedig nem más, mint a tengerszint emelkedése. Mit tehet egy ország, mely eddig a tenger kegyességét élvezte, de most éppen a víz az, mely falatonként zabálja fel? Hollandia esete kicsit különleges, hiszen az ország a kezdetektől küzd a tengerrel, vagyis van benne gyakorlatuk, felkészültek és a technikát is kidolgozták a védekezéshez.

kép: David L. Ryan-The Boston Globe via Getty

Louisianaazonban más helyzetben van, ahogyan a világ számos más országa is. A tenger szintje itt is emelkedik, de a part másképpen néz ki, és eddig nem is volt szükség a víz visszaszorítására. Az USA egyik legszebb, mocsaras állama azonban minden másfél órában egy focipálya nagyságú területet veszít, ami borzalmasan nagy mennyiség, ráadásul ezt a folyamatot már nem lehet megállítani. A hőtágulás miatt hiába maximalizáljuk az átlaghőmérséklet emelkedését 1,5°C-ban, az akkor is magával hoz tengerszint emelkedést, vagyis a part menti országok zöme kénytelen elfogadni a veszteségeket, melyekről az emberi tevékenység miatt kénytelen lemondani.

lead kép: middleburgeccentric.com