Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

10%-kal csökkent a károsanyag-kibocsátás az EU-ban, de mi nem lehetünk túl büszkék...

null

Sajnos viszonylag ritkán olvashatunk jó híreket a klímakatasztrófával kapcsolatba. Jellemzően azzal kell szembesülnünk, hogy a vezetők nem veszik elég komolyan az ezzel járó veszélyeket, holott számtalan halálos példa mutatkozik világszerte a klímaváltozás veszélyességére. Most azonban végre valami pozitív hír is érkezett!

Visszavettünk a tempóból

Az Eurostat felmérése alapján az EU-ban egy év alatt tavaly 10%-kal esett vissza a károsanyag-kibocsátás. Ez pedig kifejezetten jó hír, hiszen igen nagy lépésekkel kell haladnunk a csökkentés útján, ha azt akarjuk, hogy valóban hatékonyan lehessen fellépni a klímakatasztrófával szemben.

kép: phys.org

A legerősebben Görögország teljesített a maga 18,7%-os csökkentésével, de a sarkában toporog Észtország, Luxemburg és Spanyolország is. A csökkenés pedig jelentősen tetten érhető az EU legnagyobb kibocsátói esetében is, hiszen a franciáknál és az olaszoknál az EU átlagot megközelítő mértékű csökkenés történt, Németországban pedig közel 9%-os arányban csökkent a kibocsátás.

Nagyon jó lenne, ha hazánk is ebbe az illusztris társaságba tartozhatna, de sajnos ez most sem így van. Itthon mindössze 1,7%-os csökkenést tudunk felmutatni. Velünk egy kibocsátási súlycsoportban van Románia, ahol közel 5%, és Szlovákia, ahol 8%-os csökkentést értek el. De ide tartozik Bulgária és Portugália is, ezeken a területeken pedig 15% feletti eredményeket tudtak produkálni.

Miért?

A csökkenés mértékében benne van a pandémia is, nem is kicsivel, vagyis az öröm azért visszafogott. De tény, hogy jelentősen visszaesett a szén és az olaj használata is az utóbbi időben, ami remek hír, főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy az EU-ban 80therrawattóramegújuló energiaforrás került be az energiamixbe, ami azért már érezhető változást hoz a kibocsátási adatokban is.

kép: eea.europa.eu

Hátradőlnipersze nem lehet, hiszen határos időn belül nem csak a csökkentést, hanem a klímasemlegességet is el kell érni, ellenkező esetben a klímaváltozás miatti egyes folyamatok visszafordíthatatlanná válnak, melyek pedig soha nem látott természeti és gazdasági katasztrófákat fognak okozni világszerte, nem kímélve sem a fejlett országokat, sem a tengerpartoktól távolabb esőket, sem a hegyvidékeket.

lead kép: ikeuchi.eu