Június 21. Péntek, Alajos

Norman, a fúziós reaktor 2030-ra berobban a piacra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az, hogy tiszta energiatermelésre kell átállnia az emberiségnek, nem is kérdéses, de sajnos nehéz vitatkozni azokkal, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a megújuló forrásokkal bizony az energiatermelés ingadozó. De csak ez az egyetlen lehetőség áll előttünk?

Tiszta energia

Érdemes lenne tisztázni, mit is értünk tiszta energia alatt. A legtöbbször azokat az energiaforrásokat soroljuk ide, melyek nem juttatnak a légkörbe káros anyagokat. Vagyis tökéletesen beillik a képbe az atomenergia is, már persze ha az értelmezés a légkörnél megáll.

Ha a valóban tiszta energiákat keressük, akkor az atomenergiát el lehet felejteni. Ennek oka egyszerűen az, hogy bizony termel hulladékot, méghozzá olyat, aminek tárolása elképesztőennehezenés drágán oldható meg, és sajnos néhány ezer évig szükségszerű. A radioaktív hulladék ugyanis beszennyez mindent, aminek csak a közelébe kerül, a levegőt, a vizet, a földet.

De önmagában a megújulókra támaszkodni - legalábbis a jelenlegi technológia és azenergiaigényekmellett - nehéz, hiszen ezekkel a termelés nem állandó, nem kiszámítható, és amíg az energia tárolása hatalmas mennyiségben nem megoldott, addig más módszerekre is szükségünk lesz.

Norman

Szerencsére ebbe az irányba is történnek kutatások, fejlesztések, és ezek egyike Norman. A kaliforniai TAE Technologies fejlesztése egy olyan energiatermelő, mely nem csak a légkörre nézve tiszta. Egyfúziósreaktorról van szó, mely nem radioaktív hidrogént és bórt használ ahhoz, hogy képes legyen igen nagy mennyiségben, és biztonságosan előállítani az emberiség egyik legértékesebb kincsét, az energiát.

Persze nem ez az egyetlen ilyen fejlesztés, hiszen Kínában miniatürizált nappal is kísérleteznek, méghozzá jó eredménnyel, akkor miért éppen Norman az, akit kiemelünk?

Azért, mert ennek a projektnek az esetében sikerült áthidalni a kihívásokat (például az 50 millió fokos üzemi hőmérsékletet), és a teszteken is túl vannak. Ezek alapján pedig a cég merésznek tűnő bejelentést tett: 2030-ra kereskedelmi forgalomba kerül Norman, vagyis az energiapiac komoly átalakulás küszöbén ácsorog.

képek és lead kép: TAE_Technologies_Norman