Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Giga szélfarmot jelentett be Biden

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Biden begyújtotta a rakétákat, már ami a zöld projekteket érinti. Nem teketóriázik, hiszen a bejelentett 3000 milliárd dollár értékű intézkedéscsomag egyik jelentős része éppen a zöld-energiák kiaknázására irányul, és úgy tűnik, nem csak a levegőbe beszéltek ezzel kapcsolatban.

Szélben az erő

Az USA a szélenergiára koncentrál, legalábbis most az kerül előtérbe. Ennek két oka is van, az egyik az, hogy aMarta’sVineyardpartjai közelébe tervezett szélfarm zöld utat kapott a regnáló elnöktől. Ezt a projektet ugyanis aTrumpkormányzat megakasztotta, hiszen tudjuk, nem éppen a kedvenc témája volt az ex elnöknek a környezetvédelem.

kép: idom.com

A másik jelentős offshore szélfarm bejelentése rögtön egy rekordot is hozott. Eddig az épülő, vagy építésre szánt farmok közül a dél-koreai Szinan város közelébe tervezett, 8200 megawattos szélfarm volt a leghatalmasabb.Bidenbejelentése nyomán azonban a dél-koreai projekt sírva menekül a sarokba. A New York és New Jersey közé tervezett szélerőmű ugyanis 30 000 megawatt teljesítményű lesz, 10 millió háztartás ellátására lesz alkalmas. Ez pedig éves szinten 78 millió tonnával csökkenti a tetemes amerikai co2 kibocsátást - és ennek már nagyon itt volt az ideje.

Törekvések

ABidenkormányzat sok kritikát kapott. A mostani elnököt túl öregnek és túl lassúnak is gondolják sokan, de azért azt érdemes megemlíteni, hogyTrumpesetében sem maga az elnök személye vonzotta a szavazókat.Bidenpártja az, ami elég erős ahhoz, hogy az USA-t egy új, zöld útra állítsa át, mindezt pedig úgy, hogy közben a gazdaságot is megtartsa, sőt, erősítse.

kép: ceep.be

Ez pedig bizony az ilyen zöld beruházásokkal is működik, nem csak a fúrótornyok telepítésének engedélyezésével. A mostani tervezett projekt 77 000 új munkahelyet hozna létre, és persze csupán a kezdet jelentené a hasonló beruházások sorában.

Mivel az USA visszalépett a párizsi klímaegyezménybe, így igyekezniük is kell a zöld beruházások terén, hiszen az éves károsanyag-kibocsátásuk 5,1 milliárd tonna (a világ teljes kibocsátása 33.1 milliárd tonna), és ezt viszonylag rövid idő alatt kell drasztikusan visszavágni, sőt, egy -kétévtizedenbelül bizony nullára redukálni.

lead kép: nawindpower.com