Május 23. Csütörtök, Dezső

Bolsanaro ígéretet tett, hogy megállítja az illegális fakitermelést 2030-ig

null

JairBolsanarobrazil elnök megválasztásának egyik fő oka az volt, hogy a szegény réteget támogatandó, megígérte, hogy lazítani fog az esőerdők védelmén. Ezt meg is tette,aminekkövetkeztében elnöksége kezdete óta 16%-kal nőtt az illegális kitermelés az Amazonas-medencében, ami tragikus hír.

Merre tovább?

Bolsanaronagy példaképe és politikájának egyik barátja a volt amerikai elnök,Trump. Ő azonban elbukta a választásokat, ésBidenegészen más irányt követ. És bár az amerikai gazdaság sok pofont szenvedett el az utóbbi időben, valamint fog is a közeljövőben, ettől még hatalmas hatással van a világ politikájának alakulására is.

kép: ndtv.com

Bidenegy több ezermilliárdos program keretében igyekszik tenni azért, hogy országa ne csak betartsa apárizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit, hanem hatékony, környezettudatos és fenntartható gazdaságot építsen ki. Bár tény, hogy bőven lenne mit javítani az elképzeléseken, legalább elindult a folyamat.

Brazília

Nincs mit tenni, ha a legnagyobbak valóban a környezettudatosság felé fordulnak, akkor lépni kell mindenki másnak is, ellenkező esetben a barátaik rokonszenve csökkenni fog, és gazdasági hátánybais kerülhetnek.Bolsanaroszámára sem nagyon kínálkozik más megoldás, mint hogy a klímacélok felé tegyen lépéseket. Ennek megfelelően levelet is írtBidennek, még a klímacsúcs előtt, melyben ígéretet tett arra, hogy országa 2030-ra megállítja az illegális fakitermelést az Amazonas-medence brazil területein.

kép: Reuters

Erre meg is van az esély - legalábbis a politikai akarat – mivel a brazil kormány elfogadott egy tervet, mely az esőerdők védelméről szól. Bár messze nem ez az első elfogadott terv a témában, ám ez az első, mely konkrét cselekvési terveket és célszámokat is megfogalmaz, azaz nem csak egy homályos rizsa annak érdekében, hogy elhiggyék, foglalkozik az ország a kérdéssel.

Brazília fellépése az Amazonas-medence túlélése szempontjából kiemelten fontos, több szempontból is. Egyrészt a legfontosabb, hogy a világ leghatalmasabbesőerdejéneka legnagyobb részeehhez azországhoz tartozik, vagyis a lépések nagyban befolyásolják az erdőség túlélését - ezzel pedig a klímakatasztrófa elleni fellépés hatékonyságát is. Másrészt a kisebb országok is nyomás alákerülnek, hogy területeiken szorítsák vissza az erdőség kitermelését

lead kép: FG Trade - Getty