Június 25. Kedd, Bocsárd

A fenntartható élet ígérete jelentősen pusztítja a bolygót

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa elleni fellépésnek csak akkor van esélye, ha a világ az energiával kapcsolatban is másképpen gondolkozik. Egyrészt mindenképpen abba kell hagynunk a pazarló hozzáállásunkat, másrészt a zöld megoldások és energiák minél nagyobb léptékű terjedése kiemelten fontos.

Zöldülünk

Egyre több cég, egyre több ország jelenti be, hogy viszonylag rövid időintervallumon belül nullára redukálja a károsanyag-kibocsátását. Ez nem csak csodálatos hír, hanem a gazdaságot is erősen felpörgeti, hiszen ez sokba kerül, és sok dolog kell hozzá.

kép: eapn.eu

A gazdaságban a hatalmi viszonyok szép lassan átrendeződnek, számunkra pedig egy tisztább,fenntarthatóvilág ígérete csillan meg a napelemek fényes, fekete felületén.

És ahogyan azlenniszokott, ez bizony túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Hogy miért? Mert ahhoz, hogy képesek legyünk áttérni a tiszta energiákra olyan alapanyagok iránt ugrik meg a kereslet, melyek kitermelése távolról sem környezetbarát.

A terhelés örök?

Mi, emberek az igényeinkkel, a vágyainkkal folyamatosan kiszipolyozzuk a bolygónkat. Amikor pedig azon igyekszünk, hogy élhető hely maradjon a Föld, akkor is olyan lépéseket eszközölünk, melyek megvalósítása újabb szipolyrohammal valósítható csak meg.

Az akkumulátorok, napelemek és más zöld megoldások gyártása bizony ritka fémeket, nehezenkibányászható alapanyagokat igényelnek, melyek komoly természetkárosítással járnak. Az ágazat pedig, ami ezeket beszerzi, rohamtempóban fejlődik. Csak az év első hónapjaiban a lítiumbányászat ágazatába 2 milliárd dollárnyi tőke áramlott.

kép: jagranjosh.com

A kitermelés azonban sok esetben a tengerfenéken valósítható meg, már persze akkor, ha szeretnék kielégíteni az egyre növekvő keresletet. És innen jön a dilemma: romboljuk a természetet, hogy fenntartható életmódot éljük (mely így már pusztán ígéret), vagy mértékkel termeljünk, mely a fenntarthatóság alappillére, de ebben az esetben a zöld megoldások ára magas lesz, így a terjedésük lassú - ami végső soron a Föld pusztulását sietteti...

lead kép: pecsii.org