Június 24. Hétfő, Iván

Sikerült leküzdeni a tehenek böfögésével járó károsanyag-kibocsátást

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Aklímakataszrófaszempontjából kifejezetten problémás a metánkibocsátás is. Akarattal nem azt írtuk, hogy az emberiség metánkibocsátása, mert ez így nem egészen fedné a valóságot. A problémás részlet a tehenek gázkibocsátása, perszemindezaz állattartással összefüggésben történik.

Több megoldással is igyekeztek orvosolni ezt a szakemberek, a maszkoktól elkezdve a tehenek genetikai módosításán keresztül, de eddig komoly eredményt nem sikerült elérni. Most azonban változott a helyzet.

Gond? Gond!

A tehenek metánkibocsátása bizony komoly probléma. Az USA károsanyag-kibocsátásának 10%-ért a mezőgazdaság a felelős, ezen belül pedig döntően éppen a szarvasmarha tenyésztés. Az állatok az emésztésükhöz egy olyan mikróba segítségét veszik igénybe, mely metánt termel. Ez a gáz pedig kisebb részben szellentés, nagyobb részben böffentés formájában távozik a tehenek testéből.

kép: THINKSTOCK

A metán relatíve gyorsan bomlik le más anyagokká a levegőben, de ez inkább viszonyítás kérdése. A lényeg, hogy amíg jelen van, addig becslések alapján 150 x erősebb üvegházhatással bír, mint a co2 - ráadásul mikor elbomlik, co2 is keletkezeik, vagyis dupla öngól a metánkibocsátás.

Mit lehet tenni?

A szakemberek sok megoldással próbálkoztak, de eddig egyik sem hozott valódi eredményt. Most úgy tűnik, hogy a két legyet egy csapásra elv alapján sikerült a metánkérdés - ha nem is megoldani, de jelentősen mérsékelni. A dolog nyitja a takarmányban rejlik.

Tudjuk, hogy a haszonállatok takarmányozása is komoly terhelést jelent a bolygónak, éppen ezért igyekszünk olyan növényeket is bevonni a folyamatba, melyeket nem a szárazföldön kell termeszteni. Bizony hínárok pedig érdekes hozadékkal rendelkeznek.

kép: THINKSTOCK

AzAsparagopsistaxiformisnevű faj kis mennyiségben a takarmányhoz keverve rövid távon bizonyítottan mérsékli a metánkibocsátást. Most egy hosszabb vizsgálati időn vagyunk túl, így mára stabilan kijelenthető: a hínár 5 hónapnyi fogyasztás után tartósan képes 82%-kal mérsékelni a metánkibocsátását a teheneknek. Ez pedig már jelentős eredmény, melynek hatására talán egy kicsit fellélegezhet a bolygó is.

lead kép: euronews.com