Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

Irtózatosan sokat használjuk a légkondit!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Aklímakatasztrófávalkapcsolatban sokan igyekeznekpozitívaklenni, vagy pusztán nem akarnak tudomást venni a veszélyről, és azzal nyugtatják magukat, hogy legalább nem kell majd annyit fűteni. Bár az USA és Japán területén tomboló márciusi hóviharok tükrében ez furcsa lehet, de ebben igazuk van. Azonban nem eszik olyan forrón a kását...

Kevesebb fűtés

A klímakatasztrófa egyik fő mozgatórugója - legalábbis a lakosság részéről - a fűtés. Ahhoz, hogykomfortos meleget teremthessünk és a túlélésünket biztosíthassuk házakba költöztünk, amiket képesek vagyunk fűteni. A fűtés hatékonysága azonban már egy egészen más kérdés.

kép: coolingpost.com

Tény azonban, hogy a klímakatasztrófa egyre melegebb átlaghőmérsékletet is produkál, aminek hatására már most, napjainkban is csökkent a fűtéssel töltött napok száma.Európa szerteez átlagosan 21%-os csökkenést jelent, azaz egyötöddel kevesebbet kellett fűtenünk az öreg kontinensen. Ez pedig alapvetően még jót is tenne a klímaváltozás elleni küzdelemnek.

Túl sok meleg

A klímakatasztrófa mozgatórugója a fűtés - ezt kiegészítenénk arra, hogy a mozgatórugó a hőmérséklet szabályozása. Ugyanis nem csak fűtünk, hanem egyre többen és többen hűtünk is. A légkondícionálása forró nyaraknak köszönhetően egyre népszerűbb, ráadásul, ha már ott van, akkor nem csak 35°C-ban kapcsoljuk be, hanem 30°C-ban is, és nem figyelünk annyiraa megfelelő szellőztetésre,vagy a sötétítésre - amikkel a lakás hőmérséklete nagyon jól temperálható. A légkondit bekapcsolni sokkal kényelmesebb és persze hatékonyabb is.

kép: bowersoxair.com

Európában a hűtéssel töltött napok száma emelkedett. Az elmúlt fél évszázadban a fűtés 21%-kal esett vissza, a hűtés azonban 268%-kal emelkedett meg. Igen, nem olvasott rosszul, több, mint két és félszer annyi napon használjuk a légkondit, ami tetemes energiaigényt is eredményez, mely sajnos kifejezetten negatív hatást gyakorol a klíma elleni küzdelemre is.

Nem szabad megfeledkezni a régi, jól bevált praktikákról, és a kapcsolóhoz csak akkor nyúlni, ha valóban az elviselhetetlenség határán táncolunk, hiszen bár könnyű megoldás, de a helyzetet csak egyre rosszabbá teszi, és végső soron önmagunk ellen dolgozunk vele.

lead kép: KangeStudio-iStock