Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Gyilkos Darazsak és társaik - a klímakatasztrófa hozadékai

Éghajlat
2021. március 28. 14:00
null

https://inhabitat.com/scientists-raise-alarm-over-the-resurgence-of-murder-hornets/

A klíma megváltozása sok folyamatot indít el. Ez nem csak azzal jár, hogy az éves középhőmérséklet magasabb lesz. Az életünk számos más aspektusába is jelentősen beleszól, sokszor a végletekig megnehezítve a helyzetünket. Néhol életeket vesz el, fajokat tűntet el, máshol pedig olyan fajokat ad hozzá az állat és növényvilághoz, melyek nem csak erősen agresszívek, hanem az ottani ökoszisztémátis képesek elpusztítani.

Behurcolás

Erre remek példa az ázsiai óriás lódarázs, melyet gyilkos darázsnak is szoktak emlegetni. Ez a faj – ahogyan a nevéből is kiderül - Ázsia bizonyos részein honos, ám az ember behurcolta az USA területére is. Ez persze azt is jelenti, hogy a behurcolás más területeken is előfordulhat, ami komoly fenyegetést jelent.

kép: pej_pej_pej-Getty Images

Gyilkosnak nevezik a darazsat, holott ez azért némileg félrevezető. Igaz ugyan, hogy évente több tucat ember életét követelik ezeknek a darazsaknak a szúrásai, de ez igaz lehet a méhek esetében is, sőt, igazából bármelyik másik méreggelrendelkezőfaj esetében is. A szúrás ebben az esetben sem halálos, egyetlen halálos méreggel rendelkező darázsfaj sem él a világon. Ám az allergiás reakció, illetve a rossz helyen - például torok -, vagy túlságosan sok szúrás már okozhat halált.

Gond?

Ne legyenek illúzióink, az emberitevékenységilletve a klíma változása előbb vagy utóbb hazánkba is elcsalogat idegenhonos darázsfajokat. Az USA területén sem azzal van az igazán nagy gond, hogy egy új darázsfaj jelent meg, hanem inkább azzal, hogy ez a faj bizony 14 másodperc alatt képes elpusztítani egy méhet, és egy teljes kassal is végez néhány óra alatt. Egyetlen egy darázs. Ezek a rovarok azonban társas rendszerben élnek, vagyis messze nem egyetlen egyedről van szó.

kép: Alastair Macewen Getty Images

Az ilyen, és ehhez hasonló behurcolt fajok életkörülményei jelentősen javulnak a klímakatasztrófa nyomán, vagyis képesek tartósan is elterjedni, ezzel pedig visszafordíthatatlan károkat okoznak a helyi ökoszisztémákban, mely hatással van az élelmezésre is adott esetben az iparra is.

lead kép: tampabay.com

Darázsklímainvazívemberéghajlatbehurcolt