Június 24. Hétfő, Iván

Olvadó jéghegyeket utánzó betűtípussal igyekeznek felhívni a világ figyelmét a jégolvadás tragédiájára

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozással kapcsolatban talán az a legnagyobb baj, hogy elég nehéz szemléltetni, mekkora is a gond. Hiába mondják a tudósok, károgásnak hat, hiszen nagyon sok az ellenvélemény is, így tulajdonképpen csak a zaj marad.

Mutasd!

Néhány video-animáció született már abban a témában, hogy mi lesz akkor, ha a tenger szintje valóban 2-6 méterrel megemelkedik. Láthattuk már New York városát a víz alatt,Londontvagy éppen Budapestet is elmosva.

kép: Jupiterimages—Photos.comThinkstock

De ez víz, és hiába a folyamatos információáramlás, senki nem a jéghegyek olvadásával, vagy a klímaváltozással köti össze. Előbbi egyébként isnehezen megfogható téma, mert ráadásul mindenkitől távol van. A sarkvidéki jég olvadása messze történik, nem látjuk, még nem tapasztaljuk, így sajnos kevéssé isfoglalkozunkvele.

Megmutatni sem egyszerű, hiszen bár erre is létezikvideo, az, hogy egy jéghegy elolvad még messze nem érzékelteti a változást.

Írd le!

Mivel a szavak képesek megváltoztatni a világot, így aHelsingingSanomat nevű finn napilap fejlesztett egy betűtípust, ami ingyenesen el is érhető. A betűk alapját, pontosabban a fontvastagságot az alapján állították be a szakemberek, amit Amerikai Országos Hó- és Jégközpont (NSIDC) 1979 és 2019 között mért a jéghegyekkel kapcsolatban, illetve amit előre jeleznek a szakemberek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a betűtípus eredetileg zömök, és nagyon vastag, ám ahogyan az időben előre csúsztatjuk a csuszkát, a betűk vastagsága is jelentősen csökken. Az előrejelzések kategóriában már össze sem hasonlítható az eredetivel, míg a csuszka végpontján a szöveg, mely addig tökéletesen és stabilan volt jelen a képernyőn már szinte nem is olvasható.

Egy betűtípus persze nem fogja megoldani ezt a problémát, és azt is fel lehet róni neki, hogy a fejlesztése mekkora digitális co2 lábnyommal is járhatott, mert biztosan járt, ahogyan a letöltése is. Ugyanakkor ez a betűtípus végre igazán jól, hátborzongatóan szemlélteti azt, hogy mit is jelent az eleddig semmitmondó vészkiáltás: olvad a sarki jég!

lead kép: worldatlas.com